290cu 110 comp review v016 rgba srgb.1096 r
Mopsy (Elizabeth Debicki), Flopsy (Margot Robbie), Benjamin, Bea (Rose Byrne), Peter Rabbit (James Corden) and Cottontail (Daisy Ridley) in Columbia Pictures' PETER RABBIT.

Animacija u filmu Zec Petar nikog neće ostaviti ravnodušnim!

„Zec Petar“ je igrano-animirana komedija koja po prvi put na veliko platno dovodi ljupku družinu zečeva nastalih od strane spisateljice Beatriks Poter, početkom XX veka. Centralna premijera održaće se u Beogradu u subotu 24.3. u bioskopu Cineplexx Delta City, sa početkom u 16.30 časova i tom prilikom posetiocima predstaviće se glumačka ekipa sinhronizacije.

Kako bi što uverljivije preneli lik zeca Petra na veliko platno, reditelj Vil Glak i producent Zareh Nalbandian su unajmili „Enimal Lodžik“ studio za animaciju koji su pre toga radili dugometražni LEGO film i „Ples malog pingvina“, ali i radili specijalne efekte za „Doktora Strejndža“, „Čuvare galaksije“, „Osmi putnik: Kovenant“, kao i filmove o Hariju Poteru.

Animatori su, sa druge strane, potražili inspiraciju za likove u originalnim ilustracijama koje je nacrtala sama kreatorka, Beatriks Poter. „Želeli smo da nađemo tu finu crtu u kompromisu između originalnih ilustracije i životinja u stvarnosti, da zadržimo duh originalnih priča i karaktera likova ali da ih nekako osvežimo i pomalo modernizujemo za XXI vek.“ izjavio je producent Zareh Nalbandian.

„Želeli smo da publika zaboravi da je ovo polu-animirani film, i da ga u potpunosti prihvati kao igrano delo. Zapravo, odmah pošto se naviknu da životinje nose odela i govore. Recimo posle prvih nekoliko minuta.“ izjavio je reditelj Vil Glak.

Kreatori su istovremeno snimali igrane scene i, relativno grubo, animirali likove koje su potom spajali u jednu celinu kako bi glumci i reditelj mogli da vide oživljeni svet Beatriks Poter. U želji da glumci imaju što bolju predstavu animiranih likove, a i kako bi imali neku vrstu vizuelne reference, produkcija filma je napravila visokokvalitetne igračke svih životinja koje su onda postavljali na setu na mesta gde će kasnije doći animacija.

Da bi što bolje dočarali svet iz knjiga Beatriks Poter, kreatori „Zeca Petra“ su snimali scene na lokacijama iz knjiga kad god je to bilo moguće. Takođe, deo filma je snimljen u Sidneju, u Australiji. Zanimljivo je još napomenuti da je „Zec Petar“ jedan od retkih filmova kome je omogućeno snimanje unutar „Harodsa“, čuvene prodavnice igračaka u Londonu.

Radnja filma prati zeca Petra i njegove rođake koji bezbrižno uživaju u bašti starog gospodina MakGregora i prave svakodnevni haos igrajući se sa povrćem. Međutim, problemi nastaju kada na farmu po svoje nasledstvo dođe mlađi gospodin Toma, koji je daleko bistriji i oštroumniji. Za Petra ovo predstavlja samo dodatni izazov, a nikako prestanak zabave. Ali mladi Gregor nije samo neverovatan neprijatelj, već i potencijalni suparnik. On se zaljubljuje u lokalnu slikarku Beu, koja je ujedno i zekina surogat majka. Sada, Petar ima dvostruko više razloga da otera uljeza što na kraju rezultira pravom bitkom, kako za farmu, tako i za naklonost lepe Bee.

Film je sinhronizovan na srpski jezik, a u glavnim ulogama našli su se glumci – Stefan Bundalo (Zec Petar), Aleksandar Radojičić (zeka Bendžamin), Tamara Aleksić (Bea), Teodora Ristovski (Lula), Iva Stefanović (zečica Lepa), Milica Janketić (Belorepka), dok je glas gospodinu Tomi Makgregoru dao Dejan Dedić.