Mila Turajlić u DKC-u, foto: Tijana Janković-Jevrić

Nesvrstani i Filmske gerile, Turajlićkini filmovi o projektu Trećeg sveta u DKC-u

Dokumentarni diptih „Non-Aligned” i „Ciné-guerrillas: Scene iz fonda Labudović“ (Nesvrstani i Filmske gerile) rediteljke Mile Turajlić osvojio Zlatnu arenu za najbolji film u kategoriji manjinskih koprodukcija na ovogodišnjem filmskom festivalu u Puli, što je bio još jedan od povoda da ova dva dokumentarca budu ponovo na repertoaru DKC bioskopa, i to do 4. septembra, u terminima od 18h (Nesvrstani) i 20h (Filmske gerile).  

Između dve sinoćne projekcije, a povodom 62. godišnjice održavanja prvog samita Pokreta nesvrstanih u Beogradu, rediteljka filma Turajlić razgovarala je s publikom, a u tome su joj se pridružili saradnica Maja Medić i urednik filmskog programa Kulturnog centra Beograda Ivan Aranđelović, koji je najavio ponovno prikazivanje ovih naslova i u decembru mesecu.

Rediteljka Mila Turajlić je inspiraciju za svoja dva poslednja filma pronašla kada je sa svojim debitanskim filmom Cinema Komunisto (2011) gostovala u Alžiru na Festivalu angažovanog filma na kojem je osvojila nagradu Grand Prix za svoj prvenac. Tu je i upoznala Stevana Labudovića, nekadašnjeg snimatelja Filmskih novosti, koji je bio poznat kao Titov snimatelj, ali i velika zvezda u Alžiru, kao svedok Alžirske borbe za nezavisnost (1954-1962). Turajlić je s Labudovićem sarađivala na oba filma i to od prvog dana susreta, prolazeći svojevrsnu „antikolonijanu kinoteku“ Pokreta nesvrstanih koja se čuva u arhivu Filmskih novosti, a čiji je autor upravo Labudović.

Mila je u istraživanju i stvaranju svog diptiha provela čak sedam godina, a kako kaže, upravo joj je taj boravak u Alžiru dao ugao gledanja koji joj je bio značajan i zanimljiv za filmski tretman teme Pokreta nesvrstanih.

„Mene je zanimao Pokret nesvrstanih izuzetno dugo, iz razloga što mi se čini kao da se danas izgubila ideja o nekakvom mogućem trećem putu, u sve većoj podeli sveta. Pre svega, u političkom smislu me je zanima ta tema, odnosno na koji način se sećamo nečega što je posađeno pre 60 godina, i što i dan-danas postoji kao neki oblik prepoznavanja između nas malih zemalja ili zemalja Globalnog juga,“ rekla je Mila Turajlić u razgovoru s publikom u DKC-u.

Film je satkan od arhivskog materijala koji je Labudović snimao na 35 mm traci, a koji je potom za digitalizovan u rezoluciji 4K, i kao takav je u bisokopima. Zahvaljujući Mili i arhivi Radio Beograda, slici je po prvi put dodat i ton.

939c94a8 4dd7 f1f7 9710 86b241b91cfe
Nesvrstani i Filmska gerila

Prvi deo deo diptiha „Non-Aligned” prikazuje prvi samit Pokreta nesvrstanih u Beogradu i putovanje jugoslovenskog predsednika Josipa Broza Tita čuvenim brodom „Galeb“, dok je drugi deo„Ciné-guerrillas: Scene iz fonda Labudović“ posvećen alžirskom periodu od tri i po godine koliko je Stevan Labudović proveo snimajući i fotografišući Alžirsku revoluciju, gde je postao i dobitnik najznačajnih vojnih i državnih odlikovanja. Stevan je rođen u Beranama 1926, a prvi susret s fotografijom imao je sa deset godina. Sa kamerom je pratio Broza na putovanjima u preko stotinu zemalja. Preminuo je u Beogradu 2017.

Iako je rediteljka u filmskom smislu završila svoje stvaralaštvo posvećeno Nesvrstanima, ona je sa saradnicom Majom Medić nastavila rad na filmskom materijalu Pokreta nesvrstanih u okviru silent screening radionica, na kojima  prikazuje arhivske snimke bez zvuka koji kao takvi daju učesnicima mogućnost da na svoj način interpretiraju to što se dešava u slici.