fest 04 fest pro kzn 270223 foto dusan milenkovic
foto: fest.rs

51. FEST: „FEST PRO“ – paneli, dijalozi, diskusije, masterklasovi, radionice na temu filma

Reditelj i producent Miloš Đukelić, član Odbora FEST-a, predstavio je u pres sali MTS dvorane program pod nazivom FEST Pro, čiji je programski direktor. Program se održava od 2. do 5. marta, pod kupolom FEST-a u MTS dvorani. Dolazi i Džejms V. Hart, koji je scenarista filmova „Drakula“, „Kuka“…

– Već godinama postoji ideja da pokušamo da napravimo jedan paralelni program, da FEST dobije svoj industry deo. Bilo je pokušaja sa segmentima kao što je Fest Foward, pa smo shvatili da je potrebno da taj projekat ne bude suviše hermetičan i samo za ljude koji prijave svoje projekte, nego da to otvorimo i ka filmskim profesionalcima u širem smislu, ka novinarima, ka studentima, i da kao i drugi festivali imamo panele, dijaloge, masterklasove, radionice…- rekao je Đukelić i dodao:

– Želja nam je da to bude budući začetak neke vrste marketa koji svaki ozbiljan festival ima. Fest možda malo kasni sa time, ali je specifičan festival koji je bio više filmskog karaktera.

Prema njegovim rečima, u relativno kratkom periodu, FEST-ovi ljudi uspeli su da naprave FEST Pro.

– Na svu sreću naišli smo na dobar prijem i u četiri dana trajanja programa imamo dosta gust i raznolik program, od predavanja o modernim tedencijama kao što je grin agenda u
odsnosu na filmsku produkciju, do tematskog segmenta o novim zakonima u EU o manjinskim produkcijama, serijama, predavanje iz Euroimaža, brojne prezentacije, pa do panela o filmskoj kritici koji je za nas dosta zanimljiv. Ideja je da pokušamo da vratimo i poštovanje i značaj toj neophodnoj profesiji koja se dosta menja, u sveopštoj poplavi filmske kritike čiji kvalitet pada, da pokušamo da pomognemo ovoj profesiji. To su moji favoriti prvog “FEST Pro” programa, naveo Miloš Đukelić

Kako je rekao, postoji deo koji je neka vrsta promocije Srbije kao destinacije za filmska snimanja.

– Program je usmeren i ka strancima kojih je ove godine poprilično. Biće oko stotinak međunarodnih gostiju koji imaju šta da poruče i šta da kažu, a ideja je da ovaj segment bude i za njih, da vide šta je nova filmska infrastruktura u Srbiji, koja je poslednjih godina i porasla i napredovala, što se vidi iz porasta porodukcije. Da im pokažemo da ovde ima šta da se ponudi što od lokacija, što od studija, što od tehnike – istakao je Đukelić. Kako je rekao, za poslednji dan sprema se postavka koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim:

– Poslednjeg dana „FEST Pro“ programa biće predstavljena mala izložba ispred sale MTS dvorane, tu će biti automobil na kome je kran koji služi za snimanje i ima tu neku žiroskopsku glavu da bi smirivao drmanja, to će biti zanimljivo i široj publici- veli Đukelić.

Kako navodi, većina panelista i predavača svoje učešće je izvelo probono iz želje da „FEST
Pro“ uspe, a za prisustvo na programu (koje je besplatno) moguće je prijaviti se na sajtu FEST-a u posebnom segmenu preko formulara za registraciju.

– Zanimljivo je da dolazi i Džejms V. Hart koji je scenarista filmova „Drakula“, „Kuka“, radi se o velikom imenu. On je poznat po adaptaciji književnih predložaka i tri dana će držati masterklas na koji dolaze ne samo studenti iz Banja Luke, već i iz drugih gradova. On će između ostalog govoriti i o seriji „Damin gambit“, pružiće dekonstrukciju kako je pisan scenario – naglasio je Đukelić.

– Nadamo se da će od sledeće godina ovo postati tradicija i da će prerasti u nešto veće, zaključio je on.