foto Nikola Vukelic
Knjiga o Milutinu; foto: Nikola Vukelić

Zvezdara teatar: Knjiga i Milutinu 100. put pred publikom

„Knjiga o Milutinu“, Danka Popovića ovog marta obeležava još jedan jubilej. Monodrama koju je režirao Egon Savin do sada je odigrana 99 puta na sceni Zvezdara teatra, kao i na gostovanjima po zemlji i regionu. Nenad Jezdić će se kao Milutin Ostojić pokloniti publici jubilarni, 100. put , 1. marta od 20 časova na Novoj sceni teatra pod zvezdama.

Komad koji je pogledalo više od 10.000 posetilaca, obišao je više od 30 gradova u Srbiji, kao i Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Crnoj Gori.

Ovaj „duhovni i materijalni testament“, kako ga je opisao Nenad Jezdić, obišao je publiku u Valjevu, Čačku, Aranđelovcu, Boru, Svilajncu, Pančevu, Novom Sadu, Rumi, Pirotu, Kovinu…

Nakon premijere, koje je simbolično izvedena 11. novembra 2021. godine, kada se obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu, nizalo se u proseku 10 izvođenja mesečno „Knjige o Milutinu“.

„Zlatna kolajna“ za najbolju monodramu dodeljena je na prošlogodišnjem Festivalu monodrame i pantomime u Zemunu, a potom je na Festivalu malih pozorišnih formi u Zaječaru takođe proglašena za najbolju predstavu u celini, a na istom fetivalu je odnela i nagradu publike.

„Milutin kaže: „Ja ne držim slovo iz istorije, samo svoje misli kazujem i ono što mi je na duši.” To je priča pojedinca koja se ne da naslutiti u svom razvoju i nepredvidljiva je zato što je lična i posebna.

Teška priča iziskuje i teške reči koje će na momente da zazvuče i patetično, ali ovo je jedna objektivna i istinita muka i stradanje. Kad vidim tu Milutinovu rečenicu i kada vidim kako on svoju misao oblikuje, skoro sam siguran da je Danko Popović imao ispred sebe pravog Milutina u određenim trenucima. Skoro sam siguran da je taj Milutin postojao.

Dobro bi bilo da se mi, kao pojedinci i kao narod zapitamo, da vidimo gde je nestala spremnost za podvig, gde je nestala ratnička čast, ljudsko poštenje, ljudska skrušenost, pomirljivost, humanost – a sve to jeste naš Milutin.

Jedno od pitanja koje se meni nameće, a verujem i svima koji će ispratiti ovo jeste – ko su ljudi koji su ostali i koji čine naš narod posle takvog stradanja?

Jesmo li makar malo sledbenici tih vrlina?, zapitao se Jezdić pred premijeru ovog komada.

Komad je nastao po knjizi Danka Popovića “Knjiga o Milutinu”, koja je najčitanija knjiga posleratne srspke književnosti. Objavljena je 1985. godine, imala je tiraž od čak 40 izdanja i prodata je u više od 500.000 primeraka.

Autor scenografije i kostima za „Knjigu o Milutinu“ je Vesna Popović, kompozitor je Bora Dugić, a adaptaciju teksta potpisuje sam reditelj, Egon Savin.

Nakon jubilarnog 100. izvođenja, 1. marta, na repertoaru je još 3, 10, 19. i 25. marta. Gostovaće i 9. marta u Požegi, kao i 21.3. u Novom Sadu.