GG 01037CMRr

Veliki Getsbi veliki film

Priča o pravoj i lažnoj ljubavi, o strasti i prijateljstvu, ali i o nečovečnosti ispričana je u 3D tehnologiji filmom Veliki Getsbi, koji je nastao prema istoimenom romanu, remek-delu pisca Skota Ficdžeralda. Raskošni kostimi i bogata scenografija dočarali su ambijent u kojem je američko društvo doživljavalo finansijsku ekspanziju i moralno slabljenje dvadesetih godina prošlog veka, u takozvanoj eri džeza.

Od svog prvog objavljivanja, te daleke 1925. godine, pa do danas roman Veliki Getsbi, američkog pisca Skota Ficdžeralda, doživeo je pet ekranizacija. Najnoviji film, inspirisan ovim književnim štivom, delo je reditelja Baza Lurmana, koji je u svojoj rediteljskoj naraciji koristio 3D tehnologiju. Interesanto je i pomalo neočekivano, s obzirom da je reč o epohi džeza, da je Lurman za svog muzičkog saradnika izabrao Džeja Zija, pa tako u ovom filmu možemo da prepoznamo nešto izmenjene numere izvođača kao što su Bijonse, Lana Del Rej, Andre 3000… Džej Zi je i izvršni producent filma.

Kostimi i bogata scenografija ovog filma oduševljavaju. Ipak, ono što film Veliki Getsbi čini posebnim jeste njegova priča, i način na koji je ona ispričana. Radnja Ficdžeraldove knjige je dosta verno pretočena u scenario ovog filma, povodom čega je jednom prilikom reditelj Lurman i izjavio: “To je knjiga koja se najlakše pretvara u film. Dugo sam mislio o tome kako moram da je ekranizujem“.

Lik Velikog Getsbija smatra se jednim od najtragičnijih likova svetske književnosti.

Velikog Getsbija upoznajemo zahvaljujući naraciji njegovog skromnog komšije, a potom i bliskog prijatelja, trgovca deonicama Nika Karaveja. Njhovo poznanstvo, na prvi pogled slučajno, dobija na posebnom značaju kako se radnja odvija.

Veliki Getsbi, misteriozni bogataš, koji u svom zamku pravi megalomanske, raskalašne žurke, omiljen je u narodu i u tabloidima. Niko ne zna ko je on zapravo, a po najmanje sumnjaju u to da se u pozadini akcija ovakvog čoveka krije velika opsesija, nepopravljiv optimizam i želja za ostvarenjem dugogodišnjeg sna, koja će biti i razlog jedne tragedije.

Ovo nije prva ekranizacija nekog književnog dela koju je radio reditelj Baz Lurman. On je režirao i film Romeo i Julija u kojem glavnu ulogu tumači Leonardo DiKaprio. S toga, nije iznenađenje što je Lurman izabrao istog glumca i za film Veliki Getsbi. DiKaprio glumi bogataša Džeja Getsbija, dok je u ulozi Getsbijeve velike ljubavi Dejzi glumica Keri Maligen, poznata po ulogama u filmovima Gordost i predrasuda, Narodni neprijatelj, itd.

Lik Džeja Getsbija, zaljubljenog bogataša, sumnjivog porekla, DiKaprio je dočarao na veran način, pokazavši svoju glumačku, ali i fizičku zrelost koja mu izuzetno kao pojavi i glumcu prija.

U značajnoj ulozi je i Tobi Megvajer koji tumači lik Getsbijevog komšije Nika Karaveja.

Film je tokom prve nedelje prikazivanja zaradio 50 miliona dolara.

Američka premijera Velikog Getsbija održana je 10. maja, da bi ovaj film bio premijerno prikazan i u Beogradu, samo pet dana kasnije, sinoć, 15. maja u Sava Centru. Na redovnom repertoaru naših bioskopa je od danas, 16. maja u distribuciji Tuck-a, a knjigu Skota Ficdžeralda možete pronaći u izdanju Izdavačke kuće Vulkan.

Film se prikazuje i u domaćim bioskopima u 3D tehnologiji.