14

U Zagrebu predstavljen 16. Beogradski festival igre

U organizaciji Grada Zagreba, u Zagrebačkom plesnom centru je održana konferencija za novinare i prezentacija programa za umetnike i publiku. Pored izložbe fotografija i projekcije šesnaestominutnog filma, o 16. Beogradskom festivalu igre su govorile Aja Jung, direktorka festivala  i Olivera Majić, zamenica gradonačelnika Zagreba. 

Događaju su prisustvovali brojni novinari i kritičari, diplomate, koreografi i baletski umetnici, kao i predstavnici institucija i poslovnog sektora. Organizatori festivala su uputili poziv hrvatskoj publici i novinarima da u vreme glavnog programa manifestacije (22.3.-12.4.2019.) posete Beograd, ali i Novi Sad i Vršac gde se takođe igraju neki od naslova. 

Ocena domaćina je da se Beogradski festival igre odavno smatra najvažnijim događajem u oblasti umetničke igre u širem regionu, ali i u evropskom kontekstu, te da danas predstavlja najvažniju mogućnost za cirkulaciju informacija i publike, ali i razmenu umetnika i uspešnih produkcija. Sa posebnom pažnjom se govorilo i gostovanju Baleta Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba, 2017. godine na Beogradskom festivalu igre, i to nakon mnogo godina. Takođe su interesovanje probudile najave Festivala u inostranoj štampi, kao i nedavna preporuka britanskog Gardijana da se Beograd poseti upravo  u vreme Beogradskog festivala igre. 

Realizaciju prezentacije našeg festivala u Zagrebu je podržala Ambasada Hrvatske u Beogradu, kao i hrvatska Erste banka. Erste je inače jedan od pokrovitelja Festivala.

Aja Jung na fotografijama saOliverom Majić, zamenicom gradonačelnika Zagreba, Snježanom Abramović, direktorkom Pozorišta mladih i Zagrebačkog plesnog centra, Mirom Nikolić, ambasadorkom Srbije u Hrvatskoj i Tedijem Lušetićem, sekretarom za kulturu Grada Zagreba.