Screen Shot 2014 11 10 at 19.50.59

Tri klase i gospođa Nušić

Premijera predstave Tri klase i gospođa Nušić, u režiji Milice Kralj, biće održana 11. novembra u Beogradskom dramskom pozorištu.

Vladimir Đurđević, dobitnik nagrade Slobodan Selenić za dramu „Dnevna zapovest“, napisao je potpuno originalni, pseudo biografski, dramski tekst koristeći se kolažnom tehnikom, čiji je glavni junak Branislav Nušić.

Radnja ovog, po žanru bliskog vodvilju, komada smeštena je na sam početak Nušićeve karijere, kada se on – boreći se za sopstveni status, susreće sa likovima iz bogate galerije svog „budućeg“ komediografskog opusa. 

U predstavi igraju: Daniel Sič, Slobodan Boda Ninković,  Sandra Bugarski, Paulina Manov Đurđević, Andrija Kuzmanović, Jelisaveta Orašanin, Vladan Milić,  Lako Nikolić.

Bližio se jubilej, vek i po od rođenja velikog komediografa. O Nušiću je valjalo pisati i odati mu počast. Ili makar to pokušati. Život najduhovitijeg čoveka na Balkanu nije bio uvek ispunjen smehom i radošću. Ipak, ako je već sam Nušić svoj život u „Autobiografiji“ opisao kao jednu veliku komediju, smatrao sam za jedino primereno, da isečak iz njegove biografije koji želim da prikažem, bude upravo komedija. U znak zahvalnosti što nas i dan danas zasmejava,” rekao je pisac Vladimir Đurđević.

“Valja odmah reći da „Tri klase i gospođa Nušić“ nisu dokumentaristički ( ili istorijski ) komad. Istorijski fakti (i ličnosti ) jesu poslužili Đurđeviću, ali da stvori originalnu priču, priču koja nije opterećena podacima već je plodotvorna za pozorišnu IGRU, istakla je rediteljka Milica Kralj, koja je dva puta bila u prilici da postavlja Nušića: “Svet” se igra u Narodnom pozorištu Niš, a “Gospođa ministarka” u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci (proglašena za najbolju predstavu na festivalima u Smederevu, Jajcu, Brčkom, Doboju, Zaječaru).