TOP JE BIO VREO1

“Top je bio vreo” večeras otvara 42. FEST

Film, čije snimanje je počelo pre tri godine, a završeno je tek uoči FEST-a, “Top je bio vreo” otvoriće ovaj festival večeras u 19h u Sava centru. Ovo dugo očekivano ostvarenje biće prikazano i sutra, 1. marta od 13.30h u Sava centru i od 17h u Fontani. Na redovnom bioskopskom repertoaru biće tek na jesen.

Reditelj Boban Skerlić, nakon 17 godina od premijere svoga filma “Do koske”, ponovo se vraća filmskoj publici predstavljajući svoj novi film “Top je bio vreo” na ovogodišnjem FEST-u. Producent ovog filma i glumac Tihomir Stanići i prošle godine je bio prisutan na FEST-u sa svojim filmom “Falsifikator”.

Povodom novog  filma, koji je bio producentski izazov – završen je nakon tri godine od početka snimanja – Tihomir Stanić je, na današnjoj konferenciji za novinare, izjavio: “Napokon imamo film!”

“Top je bio vreo” je izazvao brojne polemike u medijima, jer se ne završava na isti način kao i istoimeni roman Vladimira Kecmanovića, po kom je film i nastao. Reditelj Skerlić je povodom toga izjavio: “Mi nismo snimali roman već film.”

Film Top je bio vreo je sniman u Kozarskoj Dubici, koja je napravljna da izgleda kao Sarajevo devedesetih, grad u kome je i smeštena radnja filma. Reditelj Skerlić kaže da mu je u fokusu priče bilo ugroženo i traumatizovano detinjstvo, odnosno dečji ožiljci za koji su svi odrasli bili na neki način krivi.

S obzirom na to da je film o ratu, producent Stanić je ispričao anegdotu sa snimanja. Ona ilustruje jedinu nesulagsicu među dvojicom članova filmske ekipe koji su učestvovali u tom ratu na suprotnim stranama, a to je da se nisu, za trenutak složili, koje kakvu beretku tada nosio.

Glumice Anita Mančić i Bojana Maljević kažu da su im uloge bile lake za tumačenje, jer su priče koje one pričaju o ljudskoj sudbini. Kao glumci debitanti u ovo filmu se pojavljuju Kenan Musić i Sandra Ljubojević, a oni su bili prisutni takođe na današnjoj konferenciji za novinare u press centru 42. FEST-a.

Glumci nisu imali priliku da pogledaju finalnu verziju filma “Top je bio vreo”, a to će učiniti na večerašnjem otvaranju 42. FEST-a.