Mail Attachment e1428586116607

Stvarnost iluzije Miloja Markovića

Izložba Stvarnost iluzije Miloja Markovića biće otvorena 16. aprila u 19h u Etnografskom muzeju. Ovo je njegova treća izložba u dužem periodu koja se postavlja u prostoru Etnografskog muzeja , ali prvi put sa striktno izvedenom temom.

Ova izložba slika jednog segmenta u radu Miloja Markovića odnosi se na njegovu odanost tradiciji i njenom čuvanju kako na platnu, tako i na upotrebnim predmetima. Naime, pored toga što oslikava najrazličitije predmete kao što su nošnja, keramika, obramice, posudje, čipke, šarenice I slično, on često slika upravo na originalnim etno-predmetima kao što su recimo lopar, stolica, vrata… Ponekad kao ram za svoju sliku koristi recimo volovski jaram ili neki drugi originalni, ali slikarskom četkicom oslikan i oživljen originalan predmet. Markovića zovu i čuvarom vremena.

Poseban doživljaj predstavlja osećaj tog njegovog zaustavljenog vremena. On je slikar o kome su pisali vodeći likovni kritičari,a o njmu je snimljen i dokumentarni film. On je umetnik koji je ušetao putem slikarstva u svet metarealizma…

Miloje Marković je slikao i predivne portrete duhovnika, te oslikavao freso- slikarstvom kamenje koje je donosio sa svetih mesta. Kompletne izložbe su već prikazivane mnogo puta.

Izložba Stvarnost iluzije je posvećena upravo takvom doživljaju koji se stiče posmatranjem njegovih dela, ali zbog Etnografskog muzeja i teme kojom se muzej po prirodi bavi, odabrani su etno-motivi.

Miloje Marković je rodjen 1948. u Šapcu. Član je ULUSA. Mnogo puta nagrađivan, sa velikim brojem samostalnih i kolektivnih izložbi.