Srdjan Tesin Price sa Marsa e1431806680376

Arhipelag: Srđan V. Tešin „Priče s Marsa“

 

Srđan V. Tešin slovi za jednog od najdarovitijih pisaca novije generacije u modernoj srpskoj književnosti. Njegova nova knjiga „Priče s Marsa“ nedavno je objavljena u izdanju „Arhipelaga“ u ediciji „Zlatno runo“. Priče iz ove knjige već se nalaze u mnogim antologijama savremene srpske priče. Priča „Where Is Grandma, Where Do You Think She Hides?“ uvrštena je u Antologiju najboljih evropskih priča koja izlazi u SAD.

Priče s Marsa su vrlo lične i autobiografske, proživljene su i nisu puka stilska vežba, rekao je pisac Tešin. Za njega Mars predstavlja neki daleki svet kojem savremena civilizacija teži, neko daleko, još neistraženo mesto, ali koji ujedno i jeste dom za „drugačije“ ( „pale s Marsa“), pa postavlja pitanje: „Ima li života na Marsu?“, „Zašto bismo uopšte išli tamo?“, „Da li je svaki naš grad postao Mars?“ .

Svi mi živimo u nekom našem svetu, na nekom našem Marsu“, rekao je Tešin.

„Priče s Marsa“ čine dvadeset tri kratke priče, napisane u maniru fleš fikcije, oblikovane kao provokativna urbana crna hronika naše svakodnevice, ispunjena zločinima i kriminalom, bizarnim događajima, tajanstvenim nestancima i neočekivanim zapletima u delu grada zvanom Mars.

Može se reći da je ova knjiga upečatljiva povest o tome kako smo sopstveni život pretvorili u Mars“.

Srđan V. Tešin
Srđan V. Tešin je diplomirao na poetici kratke priče. Do sada je objavio devet knjiga. Priredio je pet antologija, panorama i izbora kratkih priča. Važniji naslovi: „Sjajan naslov za pantomimu“, „Antologija najboljih naslova“, „Kazimir i drugi naslovi“, „Kroz pustinju i prašinu“, „Kuvarove kletve i druge gadosti“, „Ispod crte“. Zastupljen je u domaćim i stranim antologijama savremene književnosti. Proza mu je prevođena na engleski, francuski, nemački, poljski, češki, makedonski, mađarski, albanski i slovenački jezik.