image001

Studentska sekcija Srbije na Praškom kvadrijenalu 2015

 

Studentska sekcija Srbije gostovaće na Praškom kvadrijenalu scenskog dizajna i scenskog prostora koje će biti održano od 18. do 28. juna 2015. godine. Tim povodom, biće održani razgovori o scenskom dizajnu u utorak, 2. juna od 18 h u Muzeju primenjene umetnosti i Galeriji Žad.

„Proces ili Šta je stvarno važno za mene?“je performativna instalacija četrnaestoro studenata s različitih fakulteta i univerziteta u Srbiji koji će, u prostoru Kafkine kuće u Pragu, pričati o formiranju identiteta – ličnih, grupnih i kolektivnih – nastalih pod uticajem političkih okolnosti.

Polazeći od iskustva sopstvenog odrastanja i života na turbulentnom području na kome političke prilike izrazito utiču na pojedinca, učesnici su u procesu rada razmenili svoje lične priče, ustanovivši da je zajednička ravan tih priča, naoko veoma različitih, neminovna uslovljenost svih nivoa i aspekata identiteta o kojima govore. Proces pričanja priča potom je postao alat pomoću koga studenti uvode publiku u prostor svog uspostavljenog zajedničkog identiteta. Priče se pričaju u različitim formatima i medijima, pomoću više od sto ličnih predmeta – artefakata autentično vezanih za te priče.

Studenti autori: Natalija Bogdanović, Pavle Dinulović, Katarina Đorić, Iva Ilić, Dejan Kostadinović , Anđelka Marković, Sofija Mitrović, Vladan Perić, Nikola Radosavljević, Aleksandra Rakić, Vladimir Savić, Milica Stojšić, Luna Šalamon i Tamara Tomanić.

Mentori: Daniela Dimitrovska, Vladimir Ilić i Dušan Mamula.

Organizatori nastupa Srbije na Praškom kvadrijenalu scenskog dizajna i scenskog prostora 2015. godine su Muzej primenjene umetnosti u Beogradu i Centar za scenski dizajn, arhitekturu i tehnologiju (SCen) Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu.

Foto: Nemanja Knežević