Festival fantastične književnosti

Drugi Festival fantastične književnosti “Art-Anima” održaće se od 2. do 4. juna u knjižari “Plato”, najavili su organizatori. Na Festivalu će biti održana brojna predavanja, promocije i tribine. 

Festival će u utorak otvoriti predavnje književnog kritičara i prevodioca mr Nataše Tučev, “Humanost i pitanje opstanka u Orvelovoj 1984”.

Nakon toga sledi predstavljanje knjige “Granice na vjetru” Veronike Santo, almanaha “Književna fantastika 2015” i zbirke priča “Poklade” Gorana Skrobonje, kome će biti dodeljena nagrada “Art-Anima” za doprinos popularizaciji SF/H/F proze.

Prvog dana biće i tribina pod nazivom “Strip mračne fantastike u književnosti i drugim umetnostima: Sendmen i Okružen mrtvima”.

Festivalski program će drugog dana otpočeti predavanjem dr Tijane Tropin “Granice žanra: Leo Peruc između fantastike, istorijskog i detektivskog romana”, a zatim sledi promocija zbirke “Kratke priče i Akvarijum za zlatnog karaša” Radmila Andjelkovića.

Posetiocima će se predstaviti i festival fantastične književnosti “Refesticon” iz Bijelog Polja.

Poslastica za ljubitelje horora i priča o vampirima biće tribina o motivu vampira u folkloru i književnosti u kojoj će učestvovati dr Dejan Ognjanović, dr Danijel Sinani, Vlada Arsić i Aleksandar Petrović, poznatiji kao Aca Seltik.

Treći dan Festivala počeće tribinom o urbanim legendama, o kojima će govoriti Branislava Joković i novinar Jovan Ristić, a potom će uslediti promocija izdavačke kuće “Gavran”.

U okviru Festivala biće dodeljene i nagrade autorima najboljih radova sa konkursa “Fantastična književnost okom foto-kamere”, a gost će biti i prof. dr Sava Damjanov, koji će govoriti o svojoj knjizi eseja “Vrtovi nestvarnog – Ogledi o srpskoj fantastici”.

Festival zatvara promocija knjiga Bobana Kneževića “Slobodanida” i “Slutnja androida”.

Festival je pokrenut sa namerom da se podstakne adekvatnije promišljanje fantastične književnosti i podigne interesovanje stručne i široke javnosti za ovu vrstu literature.

Ideja je bila i da se predstavi aktuelna produkcija ove vrste književnosti u i regionalnim okvirima i pruži mogućnost mladim autorima i čitaocima da kroz tribine, predavanja i kreativne radionice steknu što jasniji uvid u njen značaj i domete.

 Učesnici programa su najpoznatiji srpski pisci fantastike, prevodioci, urednici, izdavači, književni kritičari, kao i profesori sa univerziteta u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.