Stogodišnjica Rolana Barta

Francuski institut u Srbiji i Biblioteka XX vek obeležavaju stogodišnjicu rođenja književnog kritičara i semiologa Rolana Barta razgovorom o novom izdanju njegovih „Elemenata semiologije“ u četvrtak, 12. novembra u 18h u Francuskom institutu u Srbiji. Razgovor se vodi na srpskom a biće prikazan i kraći dokumentarni film o Bartu. Ulaz je slobodan.

Rolan Bart (1915-1980) jedan je od najistaknutijih i najuticajnijih francuskih intelektualaca XX veka. Dao je veliki doprinos razvoju francuske kritičke misli o književnosti i društvu, poznate pod imenom Nova francuska kritika. Tumačio je književnost, moderne mitove i popularnu kulturu sa stanovišta opšte nauke o znacima – semiologije, čiji je bio utemeljivač u Francuskoj. Povodom stote godišnjice Bartovog rođenja, Biblioteka XX vek objavila je novo izdanje prevoda njegove knjige „Elementi semiologije“.

O ovom delu i recepciji Bartovih ideja u Francuskoj i Jugoslaviji u vreme njenog prvog objavljivanja i danas govore Vesna Elez, docent na Filološkom fakultetu u Beogradu i Ivan Čolović, prevodilac i izdavač knjige „Elementi semiogije“.