Screen shot 2014 04 23 at 11.38.10

Srpski vuk među tigrovima (Beldocs)

Zoran Đorđević je u bogatoj selektorskoj karijeri već vodio nacionalne timove Jemena, Sudana, Bangladeša, Sirije, kao i omladinsku reprezentaciju Filipina. Radio je i u Kataru, Kuvajtu, Iranu, Bahreinu, Saudijskoj Arbiji. Sa ekipom Čerčil braders osvojio je državno prvenstvo Indije, postavši prvi trener iz inostranstva kome je to pošlo za rukom.

Angažman u Južnom Sudanu je, međutim, čak i za Đorđevića predstavljao sasvim jedinstveno iskustvo. U ratom razorenoj državi, statistički najnerazvijenijoj na svetu, Zoran je formirao tim od nule, tražeći kvalitetne igrače po afričkoj divljini. Ulazeći u sukobe sa lokalnim zvaničnicima zbog svoje agresivnosti i diktatorskog načina odlučivanja, prevazilazeći brojne finansijske probleme, opšte siromaštvo, malariju i nezapamćenu stopu smrtnosti, Đorđević novopečenu reprezentaciju uspeva da odvede na veliki međunarodni turnir, gde ostaju bez sredstava da se sa vrate kući!

Ovaj izuzetan dokumentarac iz BBC produkcije potpisuje renomirani Sam Benstead. Prikazuje se na programu festivala Beldocs u Sava centru 8. maja u 19 časova, a tada će se beogradskoj publici obratiti i Zoran Đorđević lično.