Razbijeni krcag Svetozar Cvetkovic Vladica Milosavljevic Marko Bacovic foto Nenad Petrovic press e1423754674969

„Razbijeni krčag“ premijerno u JDP-u           

Prva ovogodišnja premijera u Jugoslovenskom dramskom pozorištu biće u petak, 13. februara u 20.30h, na sceni „Bojan Stupica“. Komediju „Razbijeni krčag“, nemačkog pisca Hajnriha fon Klajsta, režirao je i adaptirao, mladi reditelj, Igor Vuk Torbica.

Klajst slovi za jednog od najznačajnijih pisaca nemačke književnosti. Iako ovo delo dugo vremena nije bilo opšte prihvaćeno, godinama je dobilo na vrednosti i značaju, te je nažalost, tematika kojom se bavi i danas aktuelna i sveža kao i u vreme kada je pisana pre 240 godina (svi problemi savremenog društva: manipulacija, korupcija, raspodela moći…).

„U Razbijenom krčagu, ekscentrični sudija Adam na kraju osudi samog sebe u komičnom naporu da navede svoje komšije i oblasnog inspektora da poveruju da nije pokušao da zavede seosku devojku.“ Ova drama je jedna od tri najbolje uspele komedije napisana na nemačkom jeziku.

LookerWeekly magazin Bitef 2022 baner

Reditelj je rekao: „ Klajst kreće iz seciranja celokupnog društva: iz najnižeg njegovog sloja, kao i ljudi sa samog vrha vlasti. Otud tu i seljaci, i sudije, i revizori iz glavnog grada itd. Tako da je to zapravo jedna čitava galerija likova, koja predstavljaju celu zemlju i ceo sistem. I po tome Klajst i jeste autentičan. On je govorio da najveća opasnost od zakona i zadatih normi leži upravo tamo gde se naizgled čini da ih nema. Upravo tamo gde smo toliko u miru sa njima da ih podrazumevamo i kažemo, u redu, to je jednostavno tako i ne dovodi se u pitanje.“

Uloge u ovoj „veseloj igri“ tumače: Nebojša Glogovac, Svetozar Cvetković, Vladica Milosavljević, Ljubomir Bandović, Jovana Gavrilović, Marko Baćović, Marko Janketić i Lazar Đukić.

Nebojša Glogovac je pohvalio rad reditelja Igora Vuka Torbice i istakao da je uprkos mladim godinama, pokazao da poseduje veštine, sposobnost, znanje i iskustvo koje se očekuju od starijih profesionalaca.