Razbijeni krcag Svetozar Cvetkovic Vladica Milosavljevic Marko Bacovic foto Nenad Petrovic press e1423754674969

„Razbijeni krčag“ premijerno u JDP-u           

Prva ovogodišnja premijera u Jugoslovenskom dramskom pozorištu biće u petak, 13. februara u 20.30h, na sceni „Bojan Stupica“. Komediju „Razbijeni krčag“, nemačkog pisca Hajnriha fon Klajsta, režirao je i adaptirao, mladi reditelj, Igor Vuk Torbica.

Klajst slovi za jednog od najznačajnijih pisaca nemačke književnosti. Iako ovo delo dugo vremena nije bilo opšte prihvaćeno, godinama je dobilo na vrednosti i značaju, te je nažalost, tematika kojom se bavi i danas aktuelna i sveža kao i u vreme kada je pisana pre 240 godina (svi problemi savremenog društva: manipulacija, korupcija, raspodela moći…).

„U Razbijenom krčagu, ekscentrični sudija Adam na kraju osudi samog sebe u komičnom naporu da navede svoje komšije i oblasnog inspektora da poveruju da nije pokušao da zavede seosku devojku.“ Ova drama je jedna od tri najbolje uspele komedije napisana na nemačkom jeziku.

Reditelj je rekao: „ Klajst kreće iz seciranja celokupnog društva: iz najnižeg njegovog sloja, kao i ljudi sa samog vrha vlasti. Otud tu i seljaci, i sudije, i revizori iz glavnog grada itd. Tako da je to zapravo jedna čitava galerija likova, koja predstavljaju celu zemlju i ceo sistem. I po tome Klajst i jeste autentičan. On je govorio da najveća opasnost od zakona i zadatih normi leži upravo tamo gde se naizgled čini da ih nema. Upravo tamo gde smo toliko u miru sa njima da ih podrazumevamo i kažemo, u redu, to je jednostavno tako i ne dovodi se u pitanje.“

Uloge u ovoj „veseloj igri“ tumače: Nebojša Glogovac, Svetozar Cvetković, Vladica Milosavljević, Ljubomir Bandović, Jovana Gavrilović, Marko Baćović, Marko Janketić i Lazar Đukić.

Nebojša Glogovac je pohvalio rad reditelja Igora Vuka Torbice i istakao da je uprkos mladim godinama, pokazao da poseduje veštine, sposobnost, znanje i iskustvo koje se očekuju od starijih profesionalaca.