52. DIsovo proleće
52. DIsovo proleće

Predstavljanje dobitnika nagrade „Mladi Dis“

Možda nije uobičajeno da biblioteke “otkrivaju“ mlade pesnike i time doprinose budućnosti srpske poezije, ali Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“ u Čačku to čini već tri i po decenije.

U okrilju Disovih svečanosti i pod Disovim pogledom „izvan svakog zla“, Biblioteka raspisuje od 1979. konkurs za rukopis za prvu pesničku zbirku napisanu na srpskom jeziku. To je šansa za neafirmisane autore starosti do 31 godine, onoliko koliko je Dis imao 1911. kada je objavio „Utopljene duše“. Nagrada je – objavljivanje prve knjige.

U ediciji „Tokovi“ sakupljeno su 33 knjige, a prvence u Čačku objavili su Živorad Nedeljković (1991), Milen Alempijević(1995), Jelena Radovanović (2000), Jovan Popović (2001), Jelena Marković (2002), Dragan Radovančević (2006) i drugi. Nedeljković je danas jedan od najznačajnijih srpskih pesnika, 2011. godine dobio je i Disovu nagradu, Jeleni Radovanović i Jovanu Popoviću prva knjiga donela je nagradu „Branko Radičević“, Radovančević je dobio više stipendija za usavršavanje, Alempijević i Jelena Marković Lukić, ogledali su se uspešno u više žanrova.

Najmlađu generaciju koja je izašla iz Disovog pesničkog kaputa čine: Bojan Vasić, Vladimir Stojnić, Andrija B. Ivanović, Gordana Smuđa, Mirko Jovanović, Bojan Marković i Jana Aleksić. Zbirka „Srča“ Bojana Vasića nagrađena je „Matićevim šalom“ 2010. Na njih ozbiljno računa srpska književnost. Ili je oni uspešno osvajaju, svako iz druge pozicije, na svoj način.

Pre 113. godina u Beograd je došao nepoznati mladić, budući pesnik Vladislav Petković Dis. Nije dočekan aplauzima, ali je ostavio nekoliko antologijskih pesama, dovoljno da ga se i danas sećamo.

[su_box title=”Galerija Artget, Trg republike 5/I – utorak, 28. april u 12:00″ box_color=”#3f3f3f”]Predstavljanje programske delatnosti Biblioteke „Vladislav Petković Dis“, Čačak

Disove pesničke laste – predstavljanje dobitnika nagrade „Mladi Dis“

Učestvuju: Bojan Vasić, Vladimir Stojnić, Andrija B. Ivanović, Gordana Smuđa, Mirko Jovanović, Bojan Marković i Jana Aleksić

Moderatori: Danica Otašević i Marija Radulović[/su_box]