actos

Predstava Actos de amor perdidos

Gostovanje predstave Actos de amor perdidos urugvajske koreografknje Tamare Kubas biće održano 29. marta u Bitef Teatru. Ovaj događaj ima za cilj da upozna domaću javnost sa projektima koji se dešavaju u Južnoj Americi i omogući dalju kulturno-umetničku razmenu sa umetnicima iz Urugvaja.

 „Actos de amor perdidos“ je predstava najpoznatije koreografkinje iz Urugvaja, Tamare Kubas koja se bavi prikupljanjem i arhiviranjem dokumenata i podataka iz porodične prošlosti i njihovim prevođenjem na izvođački jezik. Iako je nastao na temeljima dramatične istorije tokom urugvajske diktature, projekat ima za cilj da se udalji od osećaja gubitka i približi priče iz prošlosti u svetlu naše sadašnjosti.

Ovaj rad bavi se vežbom transformisanja simboličkog sećanja. Tamara dolazi iz porodice koja je pretrpela drame diktature, mučenja, proterivanja, atentata i nasilnog rastanka, pa su je ova teško saopštiva osećanja primorala da događaje istraži ili pokuša da ih preoblikuje u situacije koje ova neistražena osećanja oblikuju.

 Ono što ovu predstavu čini aktuelnom je problem memorije u latinoameričkoj umetnosti, gde lične priče i dokumenti kompromituju „napisanu“ istoriju i iskrivljuju viđenje prošlosti na dramatičan način.

 Kako u Beogradu do sada nismo imali prilike da vidimo rad umetnika iz Urugvaja, STANICA – servis za savremeni ples, organizuje gostovanje predstave „Actos de amor perdidos“, kao i radionicu sa koreografkinjom Tamarom Kubas.

Radionica, koja će se održati u Magacinu u Kraljevića Marka, pružiće praktična i teorijska znanja do kojih je koreografkinja došla tokom svog dugogodišnjeg umetničkog rada. Tokom tri radna dana, Tamara Kubas će organizovati trening, kreativno istraživanje i metodološku podršku u kreiranju materijala sa polaznicima radionice.

Rad Tamare Kubas najčešće uključuje video, ples i performans.