Kovac

Poslednji dan Balkanime obeležiće bogat program

U subotu 8. oktobra u 20 časova u Velikoj sali Doma kulture „Studentski grad“ biće održano svečano zatvaranje 13. Evropskog festivala animiranog filma Balkanima dodelom nagrada i projekcijom nagrađenih filmova.

U 13 časova u Klubu-knjižari Magistrala biće predstavljen Media desk Srbija na kome će posetioci moći da se informišu o Kreativna Evropa MEDIA potprogramu i mogućnostima koje ovaj program pruža audiovizuelnom sektoru u Evropi. U okviru MEDIA dana na Balkanimi biće predstavljene konkursne procedure za MEDIA potprogram.

U 15 časova u Velikoj sali biće održan Dečji program, a nakon toga u 16 časova biće prikazan dugometražni animirani film „Dečak i svet“ kandidovan za Oskara.

U 17 časova u Maloj sali biće prikazana animirana serija RADIOVIZIJA.

Radiovizija je animirani dokumentarni film, koji oživljava priče iz arhiva jedne od najstarijih radio stanica na tlu Evrope, Radio Beograda. Proučavavši arhivu audio zapisa snimljenih između 1950. i 1990. godine, autorski tim je naišao na veličanstvene priče koje nose večnu poruku ljubavi, iskrenosti i posvećenosti.

Devet priča, ispričanih od strane velikih pisaca, umetnika i intelektualaca koji su živeli u Srbiji i Jugoslaviji tokom 40tih godina, vizuelno su oživljene radom mladih srpskih ilustratora, animatora i vizuelnih umetnika.

Na Balkanimi će biti prikazani filmovi gde govore Isidora Sekulić, Radivoj Kašanin, Ivo Andrić, Mirko Kovač, Rahela Ferari, Borislav Pekić, Timoti Dž. Bajford, Miloš Crnjanski, Desanka Maksimović..

Nakon projekcije biće održan razgovor sa autorima.

U 18 časova u  Maloj sali DKSG biće prikazan Studentski takmičarski program 4, nakog čega sledi svečano zatvaranje festivala u 20 časova.

Ulaz slobodan.