011 Bitefartcafe Beograd 06 10 2016 photo by Aleksandar Zec
foto: Aleksandar Zec

Britanski bend oduševio Beograđane

„The Brand New Heavies“ održali su dva koncerta 5. i 6. oktobra u klubu „Bitefartcafe“ u okviru „Musicology Barcaffè Sessions“ festivala.

Asid Jazz, Soul i R&B sastav vratio se u Beograd i priredio nastupe za pamćenje svojim fanovima. U četvrtak 6. oktobra, istovremeno je proslavljen i 15. rođendan „Bitefartcafe-a“, organizatora festivala.

„The Brand New Heavies“ postoje na svetskoj sceni već preko dve decenije i odgovorni su za neke od najvećih R&B i soul hitova, a kako je rekao direktor festivala Miša Relić, imali smo tu čast da, baš kao u nekoj svetskoj metropoli, pratimo ovaj izvanredan koncert u našem gradu.

Prvim izlaskom benda na binu, publika je počela oduševljeno da aplaudira i pozdravlja članove benda. Koncert je otvoren energičnom pesmom „Never stop“, kojom je jasno najavljen izvanredan koncert. O tome kakvi su atmosfera i interesovanje bili govori u prilog to što je u četvrtak oko 750 istinskih ljubitelja kvalitetnog zvuka igralo u gotovo istom ritmu.

foto: Miloš Cvetić
foto: Miloš Cvetić

Pored izvanrednog glasa pevačice Endie Davenport, veliku pažnju privukao je i gitarista Simon Bartolomej koji se pored virtuoznosti na gitari istakao i odličnom komunikacijom sa publikom. Dok se Endi veoma često spuštala do publike i imala direktnu interakciju sa fanovima u prvom redu, Simon je u jednom momentu dao trzalicu devojci iz prvog reda, koja je, kako smo saznali, bila i prethodno veče na koncertu, te su je članovi benda pozvali da bude njihova gošća i na koncertu u četvrtak. Intimna i topla atmosfera gde su muzika i energija benda na dohvat ruke su upravo jedna od čari festivala koji se održavaju u „Bitefartcafe-u“.

Na ovogodišnjem „Musicology Barcaffè Sessions“ festivalu u sastavu benda bila je i Ivana Kotov, devojka koja je počela karijeru na pančevačkoj muzičkoj sceni sarađujući sa bendovima „San Sebastian” i „Yupika Quintet “. Ivana Kotov završila je „Berkley Music Academy“ u Bostonu, peva u klubovima u Harlemu, suvlasnica je bistroa „Kokoshka“ u Pančevu, bavi se umetničkom fotografijom. Živi na relaciji Njujork, Beograd, Pančevo.

– Krajem 90tih godina, kada smo svi slušali i divili se novom Acid Jazz muzičkom pravcu, „The Brand New Heavies“ su bili moj najomiljeniji bend iz tog perioda. Skidala sam njihove tekstove i numere preslušavajući kasete i odlazila na probe sa bendom gde bi smo vežbali da sviramo upravo uz njihov repertoar. Moj razvojni put u nekom muzičkom smislu je kasnije otišao u nekom drugom pravcu gde sam u poslednjih 10 godina živela kroz autorsko izvođenje i pedagoški rad ali upkros tome, svaki nastup sa Heavies-ima mi predstavlja veliko zadovoljstvo i budi neverovatan osećaj da imam tu čast da na njihov poziv, danas sa njima i nastupam širom sveta – rekla je za intervju.net Ana Kotov koja se prethodne dve večeri našla u ulozi pratećeg vokala u britanskom bendu.

Iako je koncert trajao oko sat i po vremena do dva sata, publici je pružena ogromna količina energije i uzavrela atmosfera se nije stišavala nijednog trenutka, dok su se nizali dobro poznati hitovi „Dream on Dreamer“, „Brother Sister“, „Universe“ i mnogi drugi.

Već dve nedelje nakon koncerata sastava „The Brand New Heavies“, ljubitelji fada će u sklopu „Musicology Barcaffè Sessions“ festivala imati priliku da čuju jednu od najcenjenijih fadistkinja današnjice, Kristinu Branko, koja će nastupiti 25. i 26. oktobra u klubu „Bitefartcafe“.

Autor: Julijana Vincan