Korice ZPUP 1 1

Život počinje u petak

Za knjigu Život počinje u petak Joana Prvulesku je nagrađena Evropskom nagradom za književnost 2012. godine. Srpsko izdanje ove knjige predstaviće izdavač Heliks na Sajmu knjiga, danas od 20h u sali Branko Ćopić.

Rumunska autorka Joana Prvulesku biće gost štanda Heliks danas od 15-17h.

Joana će biti na štandu Heliksa u petak, 30. oktobra, od 15-17h. Pozivamo vas i na promociju knjige koja će se održati istog dana u sali “Branko Ćopić” od 20h (na promociji će govoriti: Joana Prvulesku (autorka), Razvan Voncu (književni kritičar i esejista iz Rumunije), Tamara Krstić (književni kritičar i novinar).

Život počinje u petak, roman čiji autor je rumunka Joana Prvulesku je mešavina krimi priče, romanse i fantazije. Radnja se dešava u Bukureštu tokom 13 dana 1897. godine i vrti se oko jednog neznanca kog građani nalaze bez svesti u polju prekrivenog snegom. Ispostavlja se da je tajanstveni stranac posetilac iz budućnosti koji, kako se odvija roman, ulazi u domove raznih ljudi i otvara čitaocu vrata Bukurešta kakav je bio pre sto godina.

Filmski detaljno, autorka slika ulice, odeću, enterijere, verno i temeljno dokumentovano, zbog čega je ovaj evropski grad glavni lik ove knjige.

Joana Prvulesku takođe piše poeziju, bavi se i kritikom i esejistikom, a napisala je još jedan roman – Budućnost počinje u ponedeljak.

Knjiga je izdata u okviru EACEA projekta “Kreativna Evropa”.