Screen shot 2013 04 19 at 11.24.01

Poljska počasni gost 58. Beogradskog sajma knjiga

Ovu godinu obeležiće različita gostovanja i kulturni događaji koji će predstaviti poljsku kulturu u Srbiji. Poljska će biti i počasni gost na ovogodišnjem, 58. Sajmu knjiga. Poljska književnica Olga Tokarčuk trenutno gostuje u Beogradu, a u našem gradu će boraviti i s jeseni, kada će otvoriti oktobarski sajam knjiga. Njen najnoviji roman “Pamtivek i druga doba” upravo je objavila Izdavačka kuća Paideia.

Prva u seriji pisaca iz Poljske koji će se predstaviti domaćoj publici jeste Olga Tokarčuk, koja trenutno gostuje u Beogradu i Novom Sadu, povodom manifestacije Prosefest.

Poljski romanopisac, esejista, scenarista i pesnik srednje generacije Olga Tokarčuk dobro je poznata našoj čitalačkoj publici, zahvaljujući izdanjima njenih romana na srpskom jeziku. Po vokaciji psiholog, Olga Tokarčuk posvetila se pisanju i to izuzetno uspešno. Dobitnica je brojnih nagrada, a njen roman, tek objavljeno srpsko izdanje, “Pamtivek i druga doba” obavezna je srednjoškolska literatura u Poljskoj. Ovo delo autorka je napisala pre 17. godina i ono je predstavljalo prekretnicu u njenom životu, odnosno, nakon ovog romana Olga se posvetila književnosti.

“To je knjiga koja je meni otvorila ulaz u pisanje. To je na neki način detinjstvo mog pisanja. Inače, knjiga je potekla iz uspomena moje bake, odnosno od onoga što je meni moja baka pripovedala. To je detinje viđenje sveta spojeno sa jednom odraslom, zrelom potrebom da dam jedan celovit pogled na svet.” – rekla je o svojoj knjizi Olga Tokarčuk na konferenciji za novinare održanoj u KCB-u.

Knjiga “Pamtivek i druga doba” imala je četiri izdanja i prodata je u 80 000 primeraka u Poljskoj.

Za svoje pisanje Olga kaže da je realistično, ali na jedan specifičan način. Ona voli fragmentarno pisanje, a kao primer svoje zrele književnosti navodi roman Beguni za koji je nagrađena jednom od najznačajnijih poljskih nagrada za književnost – NIKE.

Tokarčuk će u našem gradu boraviti i s jeseni, kada će svečano otvoriti 58. Sajam knjiga.

Ovogodišnji Sajam knjiga biće održan od 20. do 27. oktobra, kada će se našoj čitalačkoj publici predstaviti srpski i inostrani izdavači, distributeri i autori. Organizatori Sajma očekuju nesmanjen broj izlagača u odnosu na prošlu godinu, kada je bilo 889 učesnika. Cena ulaznica će ostati ista, s toga organizatori predviđaju da će  i ovogodišnju manifestaciju posetiti više od 150 000 posetilaca.

Najavljen je i bogat prateći program, čiji je radni naziv “Prostori slobode.” U okviru pratećeg programa biće organizovane tribine, forumi, seminari i prezentacije, rekla je programska urednica Sajma knjiga Olivera Stošić Rakić.

“Pripreme za Sajam su u punom jeku, što je bitno jer se približavamo nekim evropskim tokovima u organizaciji – na vreme imamo postavljene uslove, cene, datume, satnice, odnosno sve ono što može interesovati goste , izlagače i posetioce. Sve možete da vidite na sajtu Beogradskog sajma knjiga i mogu reći da ovu manifestaciju neprestano unapređujemo.” –   izjavio je Jovan Jovanović iz organizacije Beogradskog sajma knjiga.