Screen shot 2013 12 20 at 10.33.39

Iznutra i dublje

Izložba laureata Nagrade za crtež iz Fondacije Vladimir Veličković, će biti otvorena do 10. januara 2014. godine u Galeriji Haos. Na njoj se mogu videti radovi mladih umetnika: Tijane Kojić, Vuka Ćuka i Aleksandra Jestrovića Jamesdina. Odmah zatim,sledi izložba crteža koja nosi naziv «Iznutra i dublje», mladog grafičara i ovogodišnjeg laureata nagrade za crtež Fondacije Vladimir Veličković – Vladimira Lalića, na kojoj će biti izloženi njegovi recentni crteži ekspresivnih linija u čijoj se osnovi nalazi portret a u kojima se očitava njegova potraga za istinom kroz introspekciju i raslojavanje ličnosti.

Izložba ovog mladog talentovanog laureata će biti otvorena u utorak, 14. januara 2014. godine u 20 časova, uz koncert njegove grupe i žurku za mlade u Haosu.

Crteže ove serije karakteriše jak energetski naboj postignut pažljivim građenjem kompozicije. Kroz vrstu kontrolisane linearne eksplozije umetnik emituje emociju koja oslikava intimni doživljaj analiziranog subjekta. Anatomski deformisane figure i mnogobrojni motivi koji se preklapaju u konjunkciji sa teksturom često poprimaju posve nove vizuelne osobine i time postaju nova značenjska obeležja, druga lica, drugi likovi. Upravo ta, dodatna lica, podvlače dualitet, ili multiplicitet, ljudske prirode koju umetnik želi da prikaže integralno. Svaki čovek nosi nedefinisani broj maski, svaki se sastoji iz mnoštva segmenata od kojih neke, možda čak i većinu, ne želi da podeli sa svetom. Međutim, upravo su te maske aspekti koje autor ove serije crteža smatra bitnim, jer samo ako se posmatraju zajedno, može se ostvariti suštinska spoznaja bića – piše u katalogu za njegovu izložbu istoričarka umetnosti – Ana Bambić Kostov.

Vladimir Lalić je rođen 1983. godine u Beogradu, gde je i diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti 2008. godine. Iste godine upisuje specializaciju na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu na Odseku grafika koju završava 2010. Od 2008. do 2012. radi kao stručno lice-demonstrator na FPU na Odseku grafika. Član je ULUS-a od.2009. Priredio je 10 samostalnih izložbi u Srbiji i inostranstvu i učestvovao na preko 40 grupnih, državnih i internacionalnih izložbi. Vladimir je, takođe, dobitnik nagrade “Mihailo S. Petrov “ za najbolji studentski rad – otisak 2007. i nagrade Pedagoškog fakulteta na internacionalnom bijenalu suva igla – Užice 2011. Radovi su mu delovi kolekcije Nacionalnog muzeja i Moderne galerije u Smederevu kao i u privatnim kolekcijama u Bejrutu i Parizu. Trenutno živi i radi u Beogradu.