DSC0016 e1435734394658

Budite na pravom mestu u pravo vreme

U ponedeljak, 29. juna u 20h zvanično je otvoren osmi po redu Cinema City internacionalni filmski festival, pod sloganom „Na pravom mestu u pravo vreme“. Na novoj lokaciji, u novosadskoj Kineskoj četvrti, prvog festivalskog dana našlo se više od 5000 posetilaca.

Na svečanom otvaranju dodeljene su nagrade Dubravki Lakić za specijalni doprinos Cinema City festivalu, i prof. Fetiju Dautoviću za doprinos domaćoj kinematografiji, a potom je u SKCNS Fabrika usledila dugo očekivana domaća premijera filma „Panama“ reditelja Pavla Vučkovića, za koju je vladalo veliko interesovanje, pa su priključena dodatna mesta za sedenje.

Italijanski film „Kratka kožica“ takođe je privukao pažnju publike, koja je projekciju ispratila čak i sa trave Limanskog parka. Selekcija Respect to First Films otvorena je filmom „Pasja ljubav“, a film „Potraga za Felom“ na Open Air Cinema prethodio je fantastičnim koncertima poznatih sastava Jarboli i Darkwood Dub, kojima je prvi dan festivala i završen.

Ovogodišnji festival objedinjen je u prostoru Kineske četvrti, kako bi dodatno oživeo ovaj deo grada koji se u poslednjih nekoliko godina lagano razvija u centar umetnosti, koncerata i izložbi. Takođe, fokus osmog Cinema City festivala je kroz selekciju Respect to First Films usmeren ka prvim i drugim filmovima kako mladih reditelja, tako i onih već proslavljenih – poput Pedra Almodovara, Alehandra Gonzalesa Injaritua i Džordža Milera. Važno je istaći i da je ove godine, pored redovnih žirija za takmičarske selekcije, prvi put osnovan i Žiri mladih koji dodeljuje Nagradu mladih, za najbolji film u selekciji Nacionalna klasa prema njihovom mišljenju. Uz to, i publika je ta koja će imati pravo glasa – te će Nagrada publike biti dodeljena najboljem filmu iz svih takmičarskih selekcija (Nacionalna klasa, Fresh Danube Films i Up to 10.000 Bucks).

Do 5. juna, kada se festival zatvara, očekuje nas još mnoštvo sadržaja: izuzetnih filmova, zanimljivih radionica, a sve to „zaokruženo“ kvalitetnom muzikom po završetku filmskog dana.

Foto: Dunja Đuđić