Screen shot 2014 02 24 at 20.55.18

Počinje bioskop u novoj zgradi Jugoslovenske kinoteke

Projekcijom prvog srpskog igranog filma Karađorđe počeće filmski program Jugoslovenske kinoteke u novoj zgradi u Uzun Mirkovoj 1, i to u sredu, 26. februara. Bioskop Muzeja jugoslovenske kinoteke u Kosovskoj 11 i dalje nastavlja sa svojim ustaljenim filmskim programom.

Početak filmskih projekcija u novoj zgradi Jugoslovenske kinoteke u ulici Uzun Mirkovoj 1 najavljen je na konferenciji za novinare. Tom prilikom, v.d. direktor Jugosovenske kinoteke Radoslav Zelenović naglasio je da će objekat u Kosovskoj 11 nastaviti sa radom, jer bez njega Kinoteka ne bi bila to što jeste, dodajući da to ostaje jedno važno mesto na kome će se prikazivati filmovi sa 35 mm trake.

Filmske projekcije u novoj zgradi Jugoslovenske kinoteke počeće u sredu, 26. februara besplatnim prikazivanjem digitalizovane verzije prvog domaćeg igranog filma Karađorđe. Direktor Zelenović, takođe, je  napomenuo da neće biti svečanog otvaranja nove zgrade, ali da će početak njenog filmskog programa upravo obeležiti predstojeći FEST. Kako on kaže, ova kuća je uvek bila naklonjena ovom festivalu.

Tokom poslednjih februarskih dana i tokom marta meseca na repertoaru su filmovi koji su obeležili prvih 25 godina FEST-a – Ljudi mačke, Taksista, Amarkord… Digitalizovana verzija filma Odiseja u svemiru, u čiji kvalitet su mogli da se uvere i prisutni na konferenciji za novinare, takođe će biti prikazna.

Programski koncept koji je do sada bio aktuelan u Kosovskoj 11 i dalje će se nastaviti potvrdio je i upravnik Muzeja jugoslovenske kinoteke Marjan Vujović. Na dnevnom programu ostaju po tri projekcije i to tri različita naslova. U bioskopu u Uzun Mirkovoj 1 biće prikazivan jedan naslov u dve dnevne projekcije. Cena projekcije u novoj zgradi će biti nešto skuplja, 200 dinara.

Nova zgrada Jugoslovenske kinoteke ima bioskopske dvorane, galerije, muzej, biblioteku… Uskoro će, kako je najavljeno, u njoj biti otvoren i Beogradski irski festival, a publika će ovde moći da pogleda i film Kleopatra.