Screen shot 2014 02 24 at 22.16.40

Kad su cvetale tikve u BDP-u

Povodom prve čitaće probe nove predstave Beogradskog dramskog pozorišta “Kad su cvetale tikve”, održana je konferencija za novinare u ponedeljak, 24. februara. U ovoj predstavi, u režiji Bobana Skerlića, ansambl broji 50 učesnika, a među njima su glumci Miša Janketić, Boda Ninković, Danica Ristovski, Marko Živić, Miloš Biković, Andrija Kuzmanović…

Predstava “Kad su cvetale tike” nastala je po istimenom romanu Dragoslava Mihailovića. Njena prva izvedba, u režiji Bore Draškovića,  bila je još daleke 1968. godine u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, kada je, nakon samo par izvođenja, ukinuta direktnim zahtevom Josipa Broza Tita.

Novo izvođenje predstave “Kad su cvetale tikve” u Beogradskom dramskom pozorištu planirano je za april mesec. Zanimljivo je da u novoj predstavi, reditelja Bobana Skerlića, glumi Miša Janketić koji je igrao i u prvobitnoj, zabranjenoj izvedbi pre 45 godina. Janketić je tada tumačio lik mladog Ljube Vrapčeta – koga u novoj verziji igra Miloš Biković – a sada će glumiti isto njega, ali, naravno, starijeg. Za svoju ulogu mladog Vrapčeta Miša Janketić kaže da je jedna od onih koje su mu bile skuplje od života. O predstavi “Kako su cvetale tikve” na sceni BDP-a glumac Janketić kaže da, za razliku od pre 45 godina, sada znaju u šta se upštaju kada je reč o ovakvom komadu.

Reditelj predstave Boban Skerlić izjavio je da je susret sa ovakvom literaturom i glomaznom produkcijom doživeo kao veliku odgovornost.

Autor komada “Kad su cvetale tikve” Dragoslav Mihailović bio je prisutan na prvoj probi i zainteresovan je da prati proces nastanka nove predstave. Nakon ukidanja njegovog komada sa scene JDP-a 1968. godine Mihailović je bio prinuđen da radi kao prodavac jaja, merač kože i impresario u cirkusu, jer nije mogao da se lako zaposli. Svoj roman “Petrijin venac” objavio je tek nakon šest godina.

Roman “Kad su cvetale tikve”, o dušanovačkom bokseru Ljubi Sretenoviću,  do sada je objavljen u više od dvadeset izdanja na srpskom jeziku, a preveden je i na većinu svetskih jezika.