Kzn FEF Palic 1

Palićki festival uskoro počinje

23. Festival evropskog filma počinje 16. jula na Letnjoj pozornici u Paliću, uručenjem nagrada „Aleksandar Lifka” rediteljima Slobodanu Šijanu i Ulrihu Sajdlu (Austrija) za doprinos evropskom filmu. Takodje za otvaranje najavljena je i projekcija dokumentarcu „Požar na moru” Đanfranka Rozija, ovogodišnjeg dobitnika berlinskog „Zlatnog medveda”, rečeno je na konferenciji za novinare u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu.

Predsednica Saveta Palićkog festivala, Mira Banjac je izrazila zadovoljstvo što su u ovim teškim vremenima uspeli da održe festival, i da mu daju značaj pravog evropskog festivala. Kao i da su filmovi izuzetno kvalitetni. Takođe ona je skrenula pažnju da se ta odrednica „evropski” danas pripisuje raznim filmskim smotrama.

U okviru glavnog takmičarskog programa biće prikazano 13 filmova, od kojih će 12 biti u konkurenciji za nagrade. Među njima će se takmičiti i domači film „Dnevnik mašinovođe” Miloša Radovića. Ostala filmska ostvarenja koja će se nadmetati su ruski film „Zoologija” Ivana Tverdovskog, danski „Demon pod reflektorima” Nikolasa Vindinga Refna, mađarski „Ubica čistog srca” Atile Tila, nemački „Toni Erdman” Maren Ade, „Preko planina i polja” izraelskog reditelja Erana Kolirina, poljski „Ljubav je gorka” Tomaša Vasilevskog, „Tihi zaliv” Bruna Dimona, finski „Najsrećniji dan u životu Olija Makija” – proglašen najboljim filmom kanske selekcije „Izvestan pogled” i rumunski „Matura” Kristijana Munđijua, koji je u Kanu nagrađen za režiju.

Mnogi autori filmova, kao i glumci biće gosti na festivalu, a o nagradama u okviru takmičarskog programa će odlučivati petočlani medjunarodni žiri koga čini i naš reditelj Stefan Arsenijević, kao i turska rediteljka Ješim Ustaoglu.

Petar Mitrić, selektor festivala je istakao da je tema ovogodišnjeg Palića – odnos roditelja i dece. Pored pogleda dece na roditelje i roditelja na decu, bitna vezivna nit rediteljima je i tema sloboda koje su davno osvojene, a na koje je zaboravljeno.

Drugi takcmičarski program, „Paralele i sudari“, u fokus stavlja kinematografiju jugoistočne Evrope. Videćemo madjarski film „Put ljiljana” Benedeka Fligaufa, ruski „Hladni talas” i „Krpeni savez”, rumunski „Nezakonito” Adrijana Sitarua, srpski dokumentarac „Dubina dva” Ognjena Glavonića i, van konkurencije, domaći „Vlažnost” Nikole Ljuce. Tročlani žiri će činiti komisuju ovog programa, u kojem će biti i naša saradnica iz Beća – Marina Rihter.

Kinematografija Baltika će biti u okviru programa zemlja u fokusu.  A očekuje se i ove godine selekcija „Mladi duh Evrope” koja je buntovničkog karaktera i „Eko dokumentarci” uz koje će biti organizovana i panel diskusija o poboljšanju stanja Palićkog jezera i njegove okoline.

Takođe biće organizovana i radionica filmske kritike, sa nastojanjem da Palićki festival postane mesto okupljanja kritičara, urednika i novinara, kako bi svoja znanja i iskustva preneli mladim filmskim, novinarskim snagama iz regiona. Biće održana i panel diskusija na temu savremene filmske kritike u Evropi.

Najavljena je i izložba „Mala čitanka vojvođanskog konceptualizma”, kao i koncert simfonijskog orkestra „Vu orkesta” iz Amsterdama koji će svirati 17. jula na Velikoj terasi u Paliću.

Radoslav Zelenović, direktor festivala, je istakao da se Fond Evropske komisije pojavio u pravom momentu i da su od strane njega dobili tačno onoliko novca koliko im je nedostajalo. Kao i da je Palićki festival prepoznat kao jedini festival iz naše zemlje.