merlinka classics 2021

Merlinka klasik film festival po drugi put u Kinoteci

Od 13. do 18. septembra u okviru Nedelje ponosa u Muzeju kinoteke u Kosovskoj ulici organizuje se drugi Merlinka klasik film festival na kome će biti prikazano 13 kratkih, igranih i dokumentarnih filmova koji su ostavili dubok trag na kvir kinematografiju. Festival je nastao u želji da se mlađe generacije upoznaju sa važnim kvir filmovima koje su možda propustili, a bez kojih danas ne bismo imali filmove i serije koji slobodno portretišu LGBT osobe.

Festival počinje danom posvećenim jednoj od najvećih gej ikona – Madoni. Pre 30 godina snimljen je dokumentarac „U krevetu sa Madonom“ koji će otvoriti festival, a koji sa ovom vremenskom distancom okarakterisan kao revolucionaran u predstavljanju gej muškaraca i njihovih života u sred epidemije side koja je devastirala američku gej zajednicu, a koji su bili njeni igrači na turneji Blond Ambition.

Nakon filma biće priređen razgovor sa Davidom Firanjom, autorom knjige „Madonin kvir“ koji daje odgovor na pitanje kako je Madona stekla status gej ikone i koliko je njena videografija uticala na LGBT zajednicu.

Odgovor na pitanje šta se desilo sa igračima iz prethodnog filma, šta je sve ostalo skriveno i koliko je sve to imalo uticaja na njihove živote, daje dokumentarac „Zauzmi pozu“ koji je snimljen 2016. godine kojim se završava prvi dan festivala.

Drugi dan festivala, 14. septembar posvećen je domaćim filmovima, pre svega kratkom filmu „Narednik“ Nikole Ljuce u kome glume Milan Marić i Miloš Timotijević, o kome su zbog seks scena prethodnih meseci srpski tabloidi puno pisali. Slede filmovi „Kroz prašume Južne Amerike“ i „Ćao, inspektore“.

Trećeg dana festivala, 15. septembra biće prikazani američki filmovi „Bogovi i monstrumi“ sa Ijanom Mekelanom i Brendonom Frejžerom u glavnim ulogama i „Veridba“ sa Robinom Vilijamsom i Nejtanom Lejnom. Film „Bogovi i monstrumi“ prati ostarelog gej reditelja Džejmsa Vejla koji se proslavio crno-belim filmovima o Frankenštajnu, dok urnebesna komedija „Veridba“ koja je snimljena pre 25 godina prati gej par koji drži noćni klub a čiji sin se verio… sa devojkom.

Četvrti dan festivala, 16. septembar rezervisan je za lezbejske filmove, američki „Skok“, koji je takođe snimljen pre 25 godina, u kom glavne uloge tumače Dženifer Tili i Đin Geršon, dok režiju potpisuju sestre Vačauski i novozelandski film „Nebeska stvorenja“ Pitera Džeksona sa Kejt Vinslet u glavnoj ulozi.

Peti dan festivala, 17. septembar biće posvećen nemačkim filmovima „Drugačiji od ostalih“ iz 1919. godine, po scenariju Magnusa Hirschfelda, psihologa, seksologa i prvog gej aktiviste, koji je prvi film koji prikazuje gej odnose i „Drugačiji od tebe i mene“ iz 1957. godine koji je bio cenzurisan u Nemačkoj i drugim zemljama, a koji prati mladog Klausa koji se zaljubljuje u svog prijatelja i zajedno istražuju underground svet gej klubova u Berlinu.

Poslednjeg dana festivala, 18. septembra biće prikazani švedski film „Pokaži mi ljubav“ o dve tinejdžerke u malom gradu od kojih je jedna zaljubljena u drugu i francuski „Momci s istoka“ o bizmisenu koji održava redovne kontakte sa seks radnikom iz Ukrajine. 

Više o programu na www.merlinka.com/classics