Cheer Up

Palić: Oči u oči

Selekcija “Oči u oči” (Eye To Eye) predstojećeg 23. izdanja Festivala evropskog filma Palić (16-22. jul) predstaviće premijerno u Srbiji pet zanimljivih evropskih dugometražnih filmova koji su po temama namenjeni mladoj publici.

Biće prikazan “Cheer Up” (r: Christy Garland), odlična doku-drama o neuspešnim finskim navijačicama (cheerleaders) koja na pomalo uvrnut način zamagljuje granicu između smešnog i tragičnog. Ovaj dokumentarac prati najgori finski tim navijačica koji se bori sa tinejdžerskim problemima i konstantnim neuspesima.

Očekuje nas i “The Lesson” (r: Kristina Grozeva, Petar Valchanov), nagrađivana igrana drama o učiteljici u malom bugarskom gradu koja pokušava na primeru decu u razredu da nauči da ne kradu dok sa druge strane upada u teške finansijske probleme koji njen život odvode na stramputicu.

Tu je i austrijsko ostvarenje “One of Us” (r: Stephan Richter) koje prati dvojicu tinejdžera čiji se život drastično menja nakon pljačke supermarketa kada momenat dečačke slobode sustiže surova životna realnost, kao i fascinantan dokumentarni film “From Caligari to Hitler” (r: Rüdiger Suchsland) baziran na istoimenoj proslavljenoj studiji sociologa Siegfrieda Kracauera iz 1947. godine o kinematografiji u republici Weimar (Nemačka između 1918. i 1933. godine), prepun neodoljivih inserata, od kojih mnogi, uključujući pomenuti nemi horor film “Kabinet doktora Kaligarija” (Robert Wiene), imaju danas kultni status.

Peti i poslednji film u ovom programu je “Supernova” (r: Tamar van den Dop), osvježavajuće neobična i vedra priča o odrastanju i seksualnom sazrevanju petnaestogodišnje djevojke i jednoj saobraćajnoj nesreći koja će promeniti njen život.

Program “Oči u oči” vrednovaće žiri od pet mladih filmofila, polaznika filmske škole i filmskog kluba na Otvorenom univerzitetu u Subotici. Nagrađeni film biće prikazan mladoj publici u oktobru ove godine u saradnji sa srednjim školama u Subotici, Novom Sadu i Beogradu, gde će publika imati prilike da razgovara sa autorom nagrađenog filma na teme stvaranja filma, odrastanja i problema mladih u savremenom društvu.