Omaž slikaru Jovanu Vitomirovu

 

U Narodnom muzeju Pančevo 12. maja u 20h biće otvorena izložba „Pančevo očima umetnika – omaž slikaru Jovanu Vitomirovu“. Autor izložbe je Nikola Vlajić, etnolog savetnik Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

U okviru manifestacije „Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10“ , a u skladu sa tememo Heroji kulturne baštine, Narodni muzej Pančevo predstavlja publici manje poznate, a izuzetno zančajne ličnosti grada Pančeva.

Veći deo slikarskog opusa akademskog slikara Jovana Vitomirovo vezan je za sredinu u kojoj je živeo. Prolazeći pančevačkim sokacima znalački je birao motive za svoje buduće slike. One su sada vredno svedočanstvo ne samo sa aspekta likovnosti, već predstavljaju blago za sve one koji žele da zarone u prošlost da bi bolje shvatili vreme u kome se nalaze. Staro se zamenjuje novim, to je neumitni proces koji je nemoguće zaustaviti ali se na određene načine može zabeležiti, upravo onako kako je to učinio Jovan Vitomirov. Autor izložbe znalački pravi paralelu nekadašenjeg i sadašnjeg izgleda grada.

Do 18. maja posetioci će moći da pogledaju i izložbu “Mihovil Tomadnl – čuvar baštine”, stalnu postavku Narodnog muzeja Pančevo i izložbu “U ime naroda!”

U subotu 16. maja, kada se obeležava Evropska noć muzeja, u Svečanoj sali u 20h biće otvorena ambijentalna izložba „Olga Smederavac i Feodora Imrei Riči: nezaboravljene ličnosti“. Uvod u izložbu biće film „Otkrivanje“ (19:50h) reditelja Vladimira Kaylowica koji prati višemesečne radove na konzervaciji i restauraciji slikarstva i slikane ornamentike na tavanici Svečane sale koja je oslikana davne 1838 godine, a u potpunosti prekrečena pedesetih godina XX veka.

Radno vreme muzeja tokom manifestacije od 10-22h.