Screen Shot 2016 09 14 at 15.26.58

Otvoren leskovački LIFE

 

U Leskovcu je sinoć, 13.9.2016. ovoren  deveti Leskovački internacionalni filmski festival (LIFE)  na kome će,  u takmičarskom delu, biti prikazano 12 filmova sa prostora bivše Jugoslavije.

Festival je simbolično otvorio , pred prepunom salom leskovačkog Narodnog pozorišta, glumac  Predrag Miki Manojlović, prvi dobitnik nagrade “Živojin Žika Pavlović”.

Na svečanom otvaranju dodeljena je  nagrada “Živojin Žika Pavlović” za afirmaciju filmske umetnosti u svetu  glumacu  Slavku Štimacu, koga je publika u Leskovcu pozdravila burnim i dugim aplauzom i ovacijama.

Leskovački Internacionalni festival filmske režije otvoren je evropskom premijerom filma “Ime: Dobrica Prezime: nepoznato” – film u režiji Srđe Penezića, svetsku premijeru imao je na festivalu u Montrealu, a leskovačka publika je dobila je sinoć čast da bude prva u Evropi koja će ga pogledati.

Gran pri „Živojin Žika Pavlović“ najboljem reditelju, kao i drugu i treću nagradu za režiju i glumačke nagrade za najbolju mušku i žensku ulogu Zlatni lešnik, dodeliće žiri čiji su članovi reditelji Ognjen Sviličić i Srdan Golubović i glumica Nataša Ninković

Pre sveanog otvaranja 9. Leskovačkog  internacionalnog  festival filmske režije – LIFFE, predhodila je promacija knjige Predraga Mikija Manojlovića   # A KO SI TI?# u Kulturnom centru u Leskovcu koja je izazvala veiliku paznju svih preisutnih .

To nije bila obicna promocija vec prijatno druzenje u neposrednom razgovoru izmedju glumca Mikija Manojlovica i publike.

Otvaranje festivala obeležio je i  koncert  hora Viva Vox.

Danas, 14.9. 2016. će u okviru festivala biti predstavljeni filmovi “Imena višnje” u režiji Branka Sćmita, “Ustav republike Hrvatske”, režisera Rajka Grlića i film “Otadžbina”, koji je režirao Oleg Novković. U okviru danasnjeg  pratećeg programa otvoriće se izložba “Dragan Nikolić” i održati tribina “U krupnom planu”.