Pozivnica strana 2 e1417197095581

„Terezin – beskonačno vreme u tišini“

U godini obeležavanja stogodišnjice od početka prvog svetskog rata biće održan multimedijalni program “Terezin – beskonačno vreme u tišini” u Kuli Nebojša na Donjem gradu Beogradske tvrđave, 5. decembra.

Ovaj multimedijalni događaj biće posvećen tamnovanju Gavrila Principa i ostalih političkih osuđenika “Mlade Bosne” u tamnici u Terezinu u Češkoj.

Autor multimedijalnog događaja je reditelj Nebojša Bradić. Ulaz je besplatan.

Pomoću vizuelnih efekata i scenografije biće prikazan prostor tamnice u Terezinu, u kojoj je robijao i umro Gavrilo Princip, kao njen najpoznatiji zatvorenik. Osim njega, tu su boravila i druga dva atentatora: Nedeljko Čabrinović i Trifko Grabež, sva trojica od 5. decembra 1914. godine.

Ambijentalna instalacija i audio vizuelni rad u aneksu i na prvom nivou Kule Nebojša poslužiće kao „scena“ za povezivanje dve političke tamnice: Kule Nebojša, koja je u XVIII i u prvoj polovini XIX veka predstavljala “mračni simbol Beograda”, i najpoznatije češke tamnice (kasnije koncentracioni logor) u kojoj je, između ostalih, stradao i Princip. Istovremeno, deo ove postavka biće i scena za prikazivanje dokumentarnog materijala, proze i poezije u vezi sa tamnovanjem.

Ambijent tamnice, muzika rađena za ovaj program (dizajn zvuka: Zoran Jerković), glumci Ivan Zarić, Miloš Milić i Miloš Petrović i igrač Luka Lukić, “uvešće publiku u Terezin” i pružiti joj nesvakidašnje iskustvo.

Program realizuju Javno preduzeće “Beogradska tvrđava”, uz podršku “Dunavfest”, a zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.