IMG 20160923 150002
56. Oktobarski salon u Muzeju grada Beograda

Otvoren 56. Oktobarski salon

Pod nazivom “Ljubavni zanos” sinoć je u Muzeju grada Beograda (Resavska 40b) otvoren 56. Oktobarski salon, u selekciji umetničkog direktora iz Velike Britanije Dejvida Eliota. Nakon prošlogodišnje pauze, ovogodišnja manifestacija biće otvorena do 6. novembra, pored Muzeja, i u galerijama Kulturnog centra Beograda.

Uoči svečanog otvaranja Oktobarskog salona, novinari su u pratnji kustosa obišli postavku u prostoru Muzeja grada Beograda. Izloženi radovi vizuelnih umetnika iz zemlje i inostranstva objedinjeni su pod nazivom “Ljubavni zanos”, na predlog kustosa ovogodišnjeg izdanja Salona. U pitanju su slikarski radovi nastali u tehnikama ulje na platnu, kreda… ali su tu i digitalne fotografije, video radovi, skulpture, kao i instalacije.

Prema rečima organizatora, ovogodišnja koncepcija festivala posvećena je  ulozi emocije u savremenoj umetnosti i načinima na koje se ona može dočarati, a da to ne bude banalnost ili kič.

[su_quote cite=” kustos i selektor 56. Oktobarskog salona Dejvid Eliot (Velika Britanija)”]”Ideja da je zanos neizbežno kratkotrajan, za razliku od stalnijih čovekovih stanja – razočaranja ili tuge – je, čini se, duboko ukorenjena u ljudskoj psihi. Zanos, koji obećava zadovoljstvo, nije baš isto što i sreća, apstraktnije je stanje, ali i jedno i drugo opisujemo kao prolazno i teško ostvarivo. U umetnosti, taj osjećaj nam doziva u sećanje ukijo-e (slike plutajućeg sveta prolaznog uživanja): japanske drvo- reze živih boja. Ovo veličanje užitka, začudo, proizlazi iz budističke ideje da je telesna želja prepreka za večnu sreću duhovnog prosvetljenja; razlog zbog koga ovaj svet pluta jeste taj što on nema ni težinu ni materiju. “[/su_quote]

[su_box title=”Oktobarski salon” style=”soft” box_color=”#b8de61″ title_color=”#000000″]Oktobarski salon ustanovljen je 1960. godine kao nacionalna izložba, a od 2004. godine transformisao se u internacionalnu manifestacija savremene umetnosti sa izrazitim autorskim karakterom. Odlukom grada, 56. izdanje Oktobarskog salona biće bijenalno.[/su_box]