FotoMrvica 230619 Harpomania koncert 111
Foto Mrvica

Održan magičan koncert harfe u Tašmajdanskom parku

U Beogradu, u nedelju u podne, u jednom od najlepših parkova u glavnom gradu, nastupali su polaznici škole harfe za sve uzraste „Harpomania“ i učenici drugih škola, kao i najmlađi polaznici grupnih radionica harfe uzrasta od 5-6 godina svirajući dečije pesmice.

Događaj je organizovala harfistkinja Željka Milošević i profesorka škole „Harpomania“, koja aktivno radi na popularizaciji ovog instrumenta, baveći se između ostalog i proizvodnjom malih harfi u Srbiji.

– Ogromno je zadovoljstvo prirediti jedan ovakav nastup i posmatrati uspeh i puno osmeha na jednom mestu, iza čega stoji dosta uloženog truda, vremena i energije. Tradicionalno, po svakom završetku školske godine, kao i pred Novu godinu, priredimo koncert harfe. Ovo je prvi put da smo ga organizovali u prirodnom okruženju, na otvorenom, u Tašmajdanskom parku. Najbrojniji polaznici „Harpomanie“ su deca uzrasta od 5 do 15 godina, ali tu su i odrasli polaznici koji harfu sviraju iz hobija. Svi su oni zajedno nastupali. Pridružile su nam se i harfistkinje iz muzičkih škola „Mokranjac“ i „Petar Konjović“ i divno je bilo posmatrati ih ne samo kako svi zajedno muziciraju, već i kako se svi zajedno druže – rekla je Željka Milošević.

FotoMrvica 230619 Harpomania koncert 61
Koncert u Tašmajdanskom parku, Foto Mrvica

Zainteresovani pojedinci iz publike su se upoznali i sa nekoliko različitih vrsta harfi, što je posebno zaintrigiralo mališane. Događaj se održao na travnjaku parka, u blizini fontane.

FotoMrvica 230619 Harpomania koncert 88
Najmlađa grupa učenika harfe sa profesorkom Željkom Milošević, Foto Mrvica

– Deci se posebno dopalo mesto dešavanja, kao i prilika za druženje sa učenicima iz drugih škola. Moja ćerka Loreta voli i oblik harfe i zvuk tog instrumenta, a kako sama ume da kaže, važno joj je što svira harfu, jer joj ojačava i prste i šaku i bolje uči zahvaljujući sviranju i logici sviranja. Najlepše od svega je što je kroz uživanje otkrila svoj talenat koji uz nesebičnu podršku profesorke Željke neguje i usavršava – kaže Bratislava Hadži-Paunković, mama devojčice koja uči da svira harfu.

Pored stolica koje su bile obezbeđene, neki su pratili koncert i na prostirkama uz osveženje koje su poneli, a bilo je i onih koji su poveli svoje ljubimce i uživali u prelepom nedeljnom popodnevu, uz muziku u prirodi. Sve je ulepšalo mnoštvo dece.

– Harfa me očarava svojom mogućnošću da se svira od malena i da već sa četiri godine deca mogu da razvijaju ljubav prema muzici na praktičan način, jer je zaista prelep instrument – primetio je Nebojša Đukić, tata jedne petogodišnje devojčice.

„Harpomania“ je koncept nastao u okviru udruženja „Art mreža“ 2008. godine koji pored edukacije za sve uzraste uključuje i izradu malih harfi, popularizaciju instrumenta, afirmaciju umetnika i izdavaštvo. Idejni tvorac i voditelj ovog koncepta Željka Milošević, diplomirana harfistkinja. Takođe je začetnik grupnih radionica harfe za najmlađe, koje se sprovode prvi put u Srbiji.