Logo Maraton

Novi programi Jugoslovenske kinoteke

Jugoslovenska kinoteka je pripremila niz ambicioznih programa, od kojih je prvi već startovao 4. maja, a to je održavanje redovnih dnevnih projekcija (u terminima od 10,30, 13 i 15,30 sati), slede Filmski maraton erotskih filmova 14. i 15. maja, zatim ciklus Moj izbor koji započinje profesor Nebojša Pajkić, uz nastavak svih redovnih programa u novoj zgradi i u Muzeju Kinoteke.

Direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić najavio je na konferenciji za novinare 5. maja projekat povodom 120 godina od prve filmske projekcije u Beogradu i na Balkanu – 6. juna 1896. u kafani „Zlatan krst“ na Terazijama.

Uz pomoć umetnika, profesionalaca, kritičara i teoretičara izabraćemo 100 najboljih srpskih filmova počev od „Karađorđa“ iz 1911. do najnovije domaće produkcije. Listu ćemo predstaviti 28. decembra, na dan prve filmske projekcije u svetu (u Parizu 1895.) i izabrane filmove proglasiti kulturnim dobrom od izuzetnog značaja, istakao je Pantelić.

Datum prve projekcije u Beogradu biće obeležen i tako što će 6. juna u svim bioskopima pre svake projekcije biti prikazivan 10-minutni materijal braće Limijer, isti onaj koji su gledali naši sugrađani pre 120 godina.

Novouvedene dnevne projekcije u Svečanoj sali u Uzun Mirkovoj ulici obuhvataju klasike, ali i novije strane filmove koji nikada nisu prikazani u Srbiji ili su se mogli videti samo na festivalima, kao i srpske fimove koji na redovnom bioskopskom repertoaru nisu imali dovoljno prostora u trci sa komercijalnim naslovima. Među njima su Felinijev „Amarkord“, britanski film iz 2014. „Klub nasilnika“ Lone Šerfig, „Vlažnost“ Nikole Ljuce…

Maraton će trajati 36 sati, od subote u podne do nedelje u ponoć, izbor će vremenski pokrivati celu istoriju kinematografije, a za prvo izdanje odabrana je erotika na filmu kako bismo zaintrigirali publiku, rekao je Pantelić.

Upravnik Arhiva Kinoteke Aleksandar Erdeljanović najavio je tradicionalni Festival nitratnog filma, koji će biti održan  18. put od 6. do 15. juna, uz učešće više od 30 svetskih arhiva, sa projekcijama u čak 40 termina.

Na otvaranju će biti prikazan spektakl iz 1924. „Jelena Trojanska“,  a na zatvaranju „Kazanova“ iz 1927. godine. U okviru Festivala biće predstavljena i knjiga uglednog filmskog teoretičara i novinara iz Zagreba Nenada Polimca „Leksikon Ju filma“.

Upravnik Muzeja Kinoteke Marjan Vujović istakao je da se u obe zgrade mesečno održi oko 300 projekcija, sa 160-170 filmova. U maju se nastavlja ciklus „Velikani svetskog filma“, ovoga meseca posvećem Žan Pol Belmondu.

Biće prikazani i filmovi mladih crnogorskih autora, zatim sa Beldoksa retrospektiva Flaertija i bugarski dokumentarci, ciklus dobitnika španske Goja nagrade, Festival indonežanskog filma…

Detalji programa dostupni su na sajtu Kinoteke, a direktor Pantelić najavio je novo izdanje sajta koje će biti pokrenuto tokom ovog meseca.