Eva Grlić

EVA GRLIĆ: SJEĆANjA I NEOBJAVLjENE PRIČE

Sreda, 20. april, Dvorana Kulturnog centra Beograda od 18h

Projekcija filma Skriveno djetinjstvo: Vesnina priča, režija Željko Rogošić, 2021., i razgovor o knjizi, u kom učestvuju: Rajko Grlić, Ante Tomić, Filip David i Dragan Stojković, izdavač biće održani u sredu, 20. aprila od 18h u DKC-u. Eva Grlić bila je istaknuta hrvatska novinarka, prevoditeljica i urednica, supruga profesora estetike Danka Grlića, i majka poznatog hrvatskog filmskog reditelja i producenta Rajka Grlića.

Sjećanja su svojevrstan intimni dnevnik, ali i dnevnik jednog prostora i vremena. Identitet i jedinstvena sudbina Eve Grlić (1920-2008), uticali su na njen veoma širok pogled na svet.

Odrasla je u Sarajevu dvadesetih i tridesetih godina 20. veka, od 1938. živela je u Zagrebu. Najbliži članovi porodice su stradali u holokaustu, preživela je progone u NDH, učestvovala u partizanskom pokretu, da bi nakon rata završila na Golom otoku.

Njena sećanja su odlično polazište kroz koje je moguće analizirati i razdoblje od prve Jugoslavije i NDH do socijalizma i 90-ih.

Ona piše o Korčulanskoj filozofskoj školi, putovanjima, životnim sudbinama najbližih prijateljica kao i buđenju nacionalizma na ovim prostorima otkrivajući kako je pojave i ratne događaje iz 90-ih videla ona, koja je živela u skladu s načelima humanosti, solidarnosti i antifašizma.
Film Skriveno djetinjstvo priča je o dvema ženama, o majci Evi i ćerki Vesni, koje su jedine od uže i šire porodice Izrael i Domany preživele teror ustaškog režima i Nezavisne Države Hrvatske. Kad je započeo Drugi svetski rat u Jugoslaviji, 6. aprila 1941, Eva je imala 21 godinu a Vesnu je rodila nekoliko nedelja kasnije.Režija: Željko RogošićProdukcija: Udruga FSŽF Zagreb, 2021.

Broj mesta za projekcije i razgovor je ograničen.

Organizatori događaja: Udružnje za kulturu povezivanja MOST ART JUGOSLAVIJA, i Kulturni centar Beograda.