2 Beogradski festival evropske književnosti logo

Nedelja vrhunske književnosti

Izložba posvećena jednom od najuzbudljivijih likova moderne evropske književnosti, pesniku Zbignjevu Herbertu, četiri filma nastala po književnim delima i predstavljanje knjiga vrhunske književnosti čine program 2. Beogradskog festivala evropske književnosti. Ova svojevrsna nedelja vrhunske književnosti biće održana od 25. do 28. juna u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

“Najbolje od svega. Najbolje za sve” moto je predstojeće književne manifestacije, koju organizuje Izdavačka kuća Arhipelag u saradnji sa Domom omladine Beograda. Svi ljubitelji knjige moći će da uživaju u programu 2. Beogradskog festivala evropske književnosti besplatno, jer kako kaže direktor Festivala Gojko Božović, ovo je prilika da vrhunska književnost dobije svoj legitiman javni prostor.

2. Beogradski festival evropske književnosti počeće svečanim otvaranjem izložbe Herbert, 25. juna u 19h.

Koncepcija Festivala je veoma zanimljiva. Naime, nju čine četiri celovečernja multimedijalna književna programa: retrospektiva filmova nastalih po delima savremene književnosti, izložba crteža i rukopisa (pisanih rukom i mašinom) poljskog pesnika Zbignjeva Herberta, koji je imao veliki uticaj na naše pesnike, kao i predstavljanja knjiga i njihovih autora.

U okviru programa “Na sceni” publici će se predstaviti pisci Florans Noavil, Mihajlo Pantić, Goce Smilevski, Srđan V. Tešin, Muharem Bazdulj, Igor Štiks i Živorad Nedeljković. Svake večeri na sceni će biti po dva pisca i to u dva termina – od 19h i od 20h, osim na dan otvaranja kada će program “Na sceni” biti održan samo od  20h.

Ideja Festivala je da i domaći pisci dobiju evropsku vidljivost.

“Čitaoci zahtevaju da se književnost predstavlja na jedan novi način. Da bi knjige imale pravi život, a ne samo preživljavanje, potrebno je da imaju veći odjek, javnu akustiku. Neophodno je koristiti nove medije i tehnologije u organizaciji ovakvih događaja. Vrhunska književnost je izgubila javnu vidljivost, pa su zato potrebni događaji koji bi privukli pažnju različitih ljudi, a Festival je, u tom slučaju, odličan format. Tu jeste reč o književnosti, ali nije samo književnost.” – rekao je, na današnjoj konferenciji za novinare, direktor Beogradskog festivala evropske književnosti Gojko Božović.

U okviru festivalskog programa “Književnost na filmu” biće prikazana četiri filma, a to su: Hadersfild Ivana Živkovića (prema istoimenoj drami Uglješe Šajtinca), Logor posrnulih žena Laca Halame (prema romanu Antona Balaža Logor posrnulih žena), Petrovgradska prašina Ilije Torbice (prema romanu Vojislava Despotova Petrovgradska prašina) i Ljubavnici kafea Flor Ilana Durana Koena (film o Žan-Pol Sartru i Simon de Bovoar).

Besplatne projekcije će biti održavane od 21h u Velikoj sali Doma omladine Beograda.