izlozba stanje raja 374

Izložba Stanje raja

13. februar – 3. mart, Likovna galerija KCB-a

 

Izložba novih radova Tafila Musovića, pod nazivom Stanje raja, predstavlja zanimljivu konceptualnu celinu koju čine, šest slika pejzaža i sedam erotskih crteža. Pesimističnost pejzaža je veoma bliska današnjem posmatraču, njegovom osećanju prestrašenosti ili brizi za beznadežnost ljudske situacije. Izložba će trajati od 13. februara do 3. marta u Likovnoj galeriji KCB-a.

“Novi ciklus slika, pod nazivom Stanje raja – pejzaži bez ljudskog lika, put, kavez… mesta zločina… Postapokaliptičke slike sa tekstom koji možda više niko ne ume da pročita. Čovek je ostavio prljavi trag sebe, priroda je nanišanjena, sat se zaustavlja, obdukcioni stolovi su spremni… Na fragmentarizovanoj slici zemlja je i dole i gore, i ispod i iznad: mi smo već pokopani, mrtvi… ubijene ubice. A put uvek skreće na desno… i nestaje.” – (Radonja Leposavić, iz teksta predgovora u katalogu).

Beogradski slikar Tafil Musović od 1988. godine živi i radi u Holandiji. Izvan trendova, silom prilika izopšten iz sredine u kojoj je odrastao i gde se školovao, silom prilika preseljen, shodno iskustvu stečenom posle Beograda u Rimu i Londonu, i najzad Amsterdam.

Ovaj autor, čiji je likovni izraz iznedren osamdesetih godina u okviru beogradske nove slike, posle svoje samostalne izložbe u Salonu Muzeja savremene umetnosti 1986, odlazi u egzil u Holandiji. Mada je očigledno da on u velikoj meri duguje tadašnjoj opštoj atmosferi prepoznatiljive poetike beogradske figuracije, istovremeno je učinio i značajno pomeranje prema neoekspresionizmu ovog vremena i slikarstvu novog prizora. Njegov rad ne uveseljava niti opušta, ne uljuljkava nas skladnom igrom vizuelnih efekata, niti nas zavodi pričom na koju se oslanja.

Ne krije da spram posmatrača ima čak i neka očekivanja koja možda izazivaju određenu nelagodnost. Za Tafila Musovića siže je povod da se svojim poznatim ironičnim komentarisanjem prepusti virtuelno-ekspresionističkom rešavanju postavljenog problema.

Tafil Musović (1950) je diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na odseku slikarstvo 1974, a postdiplomske studije završio na na istom fakultetu 1979. godine. Od 1977. izlagao je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je Nagrade za najbolji crtež na Fakultetu likovnih umetnosti, Nagrade RTV Studio B za najbolju izložbu(1977) Nagrade Basissstipendium – Fonds voor Beeldende kunsten (1996, 2000, 2004, 2008). Živi i radi u Amsterdamu, Holandija.