Momo Kapor Beogradjanka

Momo Kapor – beogradski Tom Sojer

Izložba Mome Kapora  “Momo Kapor – beogradski Tom Sojer” biće otvorena 12. decembra u 19h u Galeriji ’73. Izložba će biti otvorena do 24. decembra.

Beogradski slikar i pisac Momo Kapor došao je sa devet godina iz Sarajeva, gde je rođen, u Beograd, postavši jedan od protagnista beogradske pripovedačke škole. Po obrazovanju akademski slikar, završio je beogradsku Likovnu akademiju u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića; u književni život glavnog grada ušao je početkom šezdesetih prošlog veka i od tada je objavio više od četrdeset knjiga od kojih su mnoge bile na bestseler listama, a neke od njih se još uvek nalaze na njima. Prevođen je na mnoge svetske jezike. Od ostalih beogradskih pisaca razlikuje se i po tome što je sam ilustrovao svoje knjige, negujući poseban lirski crtački stil. Bio je dugogodišnji novinar-kolumnista vodećih beogradskih listova.

Njegov opus upotpunjuje dvadesetak izvedenih radio, TV i pozorišnih drama kao i nekoliko filmskih scenarija. Po njegovim knjigama snimljeno je nekoliko igranih filmova, a i sam je bio scenarista mnogih filmskih i televizijskih projekata. Svoje slike je izlagao retko, nekoliko puta u Njujorku, Bostonu i Karakasu, u Ženevi, Frankfurtu, Briselu, Parizu, Udinama, Zagrebu, Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu i na Mećavniku. Bio je redovni član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske.

Dečji radovi nastali u okviru kolonije „Mali Momin krug“ čine koncept izložbe, koji je osmislila Zadužbina Momo Kapor, ukomponovani s originalnim Kaporovim radovima koji reprezentuju njegova različita viđenja Beograda i Ade. Iz njegovog obimnog likovnog opusa izdvajau se školice, košave, idilična Ada Ciganlija i Sava, stari alasi, šiklje i dereglije, Beograđanke. Izložba predstavlja Kaporove radove koji su nastali u različitim periodima njegovog stvaralaštva nastali tehnikom ulja na platnu, pastela i crteža perom.