Fotografije sa izlozbe Moj dom e1421925684860

Moj dom u Galeriji FLU

Studenti Fakulteta likovnih umetnosti zajedno sa korisnicima Ustanove za decu i mlade ometene u razvoju „Sremčica“ stvarali su zajedno i svoje radove predstavili na izložbi „Moj dom“ u Galeriji FLU, u Knez Mihailovoj ulici koju je podržala Telenor fondacija.

Do 29. januara posetioci će, ujedno, moći da pogledaju i fotografije korisnika Doma, fotografa Marije Ćalić, ali i da učestvuju u različitim tribinama i radionicama.

„Zahvaljujući saradnji sa Fakultetom likovnih umetnosti i uz podršku Udruženja poslovnih žena Srbije i Telenor fondacije otvorili smo još jedan put integracije osoba sa intelektualnom ometenošću – zajednički smo predstavili javnosti život naših korisnika na jedinstven način – fotografijom. Ideja nam je bila da putem ovog bogatog i snažnog medijuma stignemo do svakog sugrađanina čija nam je podrška neophodna u stvaranju društva jednakih šansi. Verujem da na ovaj način možemo da utičemo na promene ličnih stavova i stavova sredine prema ljudima koji su drugačiji i time damo dragocen doprinos uspostavljanju stabilnog sistema vrednosti i društvenog konsenzusa oko pitanja uvažavanja ljudske različitosti“, kaže Milka Milovanović Minić, direktorka Ustanove „Sremčica“.

Doprinos oblikovanju razvijenijeg društva i održive budućnosti biće i posebna radionica i tribina „Moj dom“, kao i domen koji se postavlja pod okriljem veb sajta FLU.

„Izložba je od velikog značaja za Fakultet likovnih umetnosti koji otvara mogućnost da se na putu evropskih tokova obrazovanja likovna kreativnost približi i grupama sa smetnjama u razvoju, što doprinosi njihovoj integraciji i komunikaciji sa okruženjem. Osim izložbe, pokroviteljstvo Telenor fondacije omogućilo je i pokretanje internet domena na kojem će radovi, tribine i susreti, kao i buduće aktivnosti u ovom pravcu komunikacije biti dostupni najširoj javnosti. Verujemo da se ’Moj dom’ zajedno sa izložbom, tribinama, internet domenom i zalaganjem za inkluziju, saradnju i uključivanje u pozitivnom pravcu približava i utiče na menjanje svesti ukupne zajednice, ali i pojedinca“, kaže Nikola Šuica, profesor FLU.