Logo Frankofonija 2014

Mart, mesec frankofonije

Mart je poznat kao mesec frankofonije, a tim povodom Francuski institut je pripremio bogat takmičarski, filmski, izložbeni i tribinski program, koji počinje već 1. marta, a održavaće se u Beogradu, Novom Sadu, Nišu…

U okviru Meseca frankofonije 2014 biće održano osamdeset filmskih projekcija, deset koncerata, isto toliko predavanja, pet takmičenja i četiri izložbe, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Francuskom institutu. U Beogradu, program će se održavati u Domu omladine Beograda, u Kulturnom centru Beograda, u Francuskom institutu, SKC-u, Institutu za ekonomske nauke i u bisokopu Fontana, kao i tokom trajanja FEST-a i Guitar Art Festivala.

Pored tradicionalnog Frankofonog diktata i 11. Takmičenja za frankofonu pesmu, mladi ljudi će moći da učestvuju i u još dva takmičenja – za novinare i fotografe amatere.

Ambasador Francuske u Beogradu Fransoa-Gzavije Denio istakao je da je francuski jezik službeni jezik administracije Evropske unije i da ga u svetu govori 220 milona ljudi. Takođe, napomenuo je da je francuski jezik svojevrsna šansa za mlade, jer im omogućava da studiraju u Francuskoj, i to po povoljnijim finansijskim uslovima nego u Srbiji. U Srbiji francuski jezik uči 130 hiljada mladih.

O programu Meseca frankofonije 2014 govorili su i direktor Francuskog instituta Žan-Lik Goester, zamenica direktora KCB-a Vesna Danilović, direktor Doma omladine Beograda Marko Stojanović i osnivač Guitar Art Festivala Boško Radojković, a ispred Matice srpske govorila je Snežana Mišić.

Festival frankofonog filma održaće se od 21-25. marta u DOB-u i Fontani. Cena karte u Domu omladine iznosiće 150 dinara. Filmovi koji će biti prikazivani su oni iz alžirske, belgijske, francuske, kanadske, marokanske, srpske, švajcarske i tuniske produkcije.

Pojedini filmovi biće prikazani početkom marta u okviru FEST-a, dok će širom Srbije biti prikazani različiti naslovi tokom trajanja Francuskog filmskog karavana.

Izložba fotografija na kojoj će biti prikazane 32 originalne fotografije Braće de Žon iz 1888. godine, koje su ovi čuveni Švajcarci načinili u Beogradu. Izložba će biti otvorena 6. marta u 18h u Galeriji ArtGet KCB-a.

Frankofoni muzički program biće obeležen nastupom Sare Lazarus i Vinterštajn kvarteta 15. marta u Sava centru, u okviru Guitar Art Festivala. Takođe, u okviru Svetskog dana poezije nastupaće francuski umetnik Đani Forne sa svojim muzičko-poetskim performansom 22. marta u Podroomu KCB-a.

Predavanja u okviru frankofonije obeležiće nastup predavača Žan-Noela Žanenea 6. marta u DOB-u, ali i ciklus predavanja iz istorije umetnosti koja će se održavati svakog martovskog petka od 18h u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu.

Program frankofonije možete da pratite na sajtu Francuskog instituta ili na Fejsbuk stranici Frankofonija u Srbiji.

Naša zemlja je član posmatrač Međunarodne organizacije frankofonije koja ima 77 članica.