Leptirica 2

”Leptirica” Milovana Glišića na sceni DADOV-a

U sredu 16. decembra u 20 časova, biće premijerno izvedena predstava ”Leptirica” Milovana Glišića u režiji Isidore Gocić i adaptaciji Dimitrija Kokanova.

Nastala prema motivima pripovetke Milovana Glišića „Posle devedeset godina”  iz 1880. godine, a na osnovu koje je Đrođe Kadijević 1973. snimio film „Leptirica”, predstava  LEPTIRICA Omladinskog pozoiršta Dadov u režiji Isidore Goncić i tinejdžera glumaca ovog pozorišta, preispituje odnose mladih ljudi prema tradiciji i kulturnom nasleđu društva kome pripadamo. Priča o mladalačkoj ljubavi, koju je dramatizovao Dimitrije Kokanov, smeštena je u okvire slovenske mitologije i priče o srpskom vampiru Savi Savanoviću, gde se kroz dečju igru ostvaruje veza između modernih junaka i njihove prošlosti, odnosno folklronog nasleđa.

Poznata pripovetka je poslužila kao autentičan primer domaće književenosti koji se spram savremnog holivudskog filma prepoznaje kao vrlo  moderan i aktuelan tematski okvir o mladim junacima u svetu izmišljenih bića. Posle serijala filmova poput „Sumarka” i serija kakvi su „Vampirski dnevnici”, LEPTIRICA je predstava kojom se tinejdžeri susreći su tradicijom vampira u lokalnim kulutrnim okvirima.

Pored svih elemenata horor žanra, predstava je u osnovi komičnog karaktera gde se fantastična bića i situacije prezentuju kroz vizuru tinejdžera, odnosno dečju igru.

U predstavi igraju: Todor Dimitrijević, Isidora Dinčić, Uroš Đorgovski, Maja Šumonja, Nikola Todorović, Nikola Stanimirović, Ivana Živković, Vlada Paprić, Jovana Misailović, Elena Marjanović, Nina Stamenković, Jana Rokić i Irena Tepšić.

Autor scenografije je Tamara Branković, kostimograf je Maria Marković, muziku za predstavu komponovao je Vojkan Borisavljević, a koreografije za predstavu osmislila je Aleksandra Albijanić.

Reprize predstave su zakazane za 17. i 18. decembar od 20 časova na sceni DADOV-a.