DSC03500 e1430315045984

Lada u Kući Kralja Petra Prvog

U Kući kralja Petra Prvog otvorena je izložba Društva srpskih umetnika Lada.

Na autorskoj izložbi Natalije Cerović, naslovljenom Lada – znak tolerancije ovog proleća, izlažu članovi Lade: Todor Stevanović, Radomir Damnjanović Damnjan, Aleksandar Đurić, Neša Paripović, Igor Stepančić, Maja Skovran, Savo Peković, Zoran Grebenarević, Dimitrije Pecić i Bane Mihajlović. Izložbu su otvorili Aleksandar Đurić, predsednik Lade i dr Anika Skovran, svetski poznati istoričar umetnosti – konzervator.

Aleksandar Đurić, otvarajući izložbu istakao je značaj kontinuiranog trajanja najstarijeg regionalnog umetničkog udruženja, elitistički pristup postavke ukazuje na značaj umetnika koji izlažu i koji su okupljeni u Društvu srpskih umetnika Lada.

Dr Anika Skovran, zadivljena je otmenošću Kuće kralja Petra Prvog i postavkom izložbe. Upravo se vratila iz Venecije i smatra da bi nam mnogi kulturni centri u Evrop zavideli na visokom nivou kulture i umetnosti.

Izložba će za posetioce biti otvorena do 10. maja 2015, radnim danima i subotom od 12 do 18 časova. Ulaz slobodan.

„Prvu jugoslovensku umetničku izložbu otvorio je srpski monarh, Kralj Petar I 18. septembra, tri dana pre svog krunisanja u Sabornoj crkvi 21. septembra 1904, a sa nje otkupio četrdeset jedno delo bugarskih, slovenačkih, srpskih i hrvatskih umetnika. I Narodni muzej je nabavio nekoliko vrhunskih ostvarenja i tako formirao Jugoslovensku galeriju iz koje su se vremenom uobličile zbirke skulpture i slikarstva XX veka, kao i segment Kabineta grafike. Uoči ove likovne smotre, do tada najveće na Balkanu, ustanovljeno je Društvo srpskih umetnika Lada.„