Mercedes Ruiz 51

Kraljica flamenka Mersedes Ruis

Ambasada Španije u Beogradu i Institut Servantes organizuju, povodom obeležavanja Svetskog dana flamenka, koncert čuvene Mersedes Ruis koja će nastupiti u sredu, 20. novembra u 20h u renoviranoj sali Ustanove kulture Palilule (ulica Mitropolita Petra 8).

U novembru 2010. UNESKO je proglasio flamenko delom kulturne svetske baštine i od tada se 16. novembar obeležava u celom svetu kao Svetski dan flamenka. Na ovaj način UNESKO priznaje da je flamenko kao umetnički izraz nastao u Španiji, ali da danas zbog svoje popularnosti i važnosti pripada celom čovečanstvu. Tim povodom Ambasada Španije u Beogradu i Institut Servantes organizuju koncert Mersedes Ruis, jedne od najboljih savremenih flamenko igračica.

Mersedes Ruis predstaviće beogradskoj publici svoj najnoviji plesni spektakl Ples reči. Ulaznice, po ceni od 500 dinara, mogu se nabaviti na prodajnim mestima Eventim-a i na blagajni Kulturnog centra Palilula.

Fantastična Mersedes Ruis, koju španski mediji nazivaju kraljicom flamenka, izvešće pred beogradskom publikom svoj najnoviji plesni spektakl Ples reči. Plesačicu, koju podjednako vole i publika i kritika, pratiće na sceni vokalno David Lagos, uz gitarsku pratnju Santjaga Lare. Ples reči je intiman i autentičan flamenko spektakl. Sama Mercedes Ruis je izjavila da je želela da „svede pevanje i gitarsku pratnju na osnove da bi mogla da zaroni u srž flamenka i da prenese svoje emocije publici.“ Kao i u svojim prethodnim plesnim predstavama i u Plesu reči Mersedes Ruis povezuje flamenko i sa drugim plesnim stilovima stvarajući nove i uvek zanimljive koreografije.