Kako Sunce slika slike

U beogradskoj Galeriji Štab biće otvorena internacionalna izložba fotografija španskih i domaćih zaljubljenika u solarografiju – fotografsku metodu koja beleži putanju Sunca.

Nesvakidašnja izložba solarografskih radova u organizaciji Recan fondacije koja dokazuje da uz pomoć samo jedne limenke, znanja, dobre volje i puno strpljenja, mogu nastati odlične fotografije biće otvorena od 7-9. maja u Beogradu. Naime, svi zainteresovani će u Galeriji Štab moći da vide 20 radova naših i španskih zaljubljenika u neobičnu solarografsku metodu koja beleži fantastično putovanje Sunca.

Izložba će po prvi put ugostiti i španske radove profesionalnih solarografa. Naime, ideja solarografije je vrlo razvijena u Španiji, a Estudio Rodondo, BCME Latas de Bebidas i Miguel Aballe iz Španije su ovu tehniku doveli do savršenstva tokom rada na projektu „Vreme u limenci”. Uz pomoć fotografa profesionalaca sa raznih strana sveta, mnogi od njih su se bavili ovom vrstom fotografije, te je došlo do izvanrednih rezultata koji će delom biti predstavljeni i na ovoj izložbi.

»Obavezno stavite ovu izložbu u svoj majski raspored i možda se osmelite da potom i sami krenete u lov na Sunce«, pozivaju iz Recan fondacije.

Recan, kao fondacija koja se trudi da promoviše i podigne svest o važnosti reciklaže, široj javnosti je predstavila solarografiju 2013. godine. Raspisan je konkurs, kada su i pozvani prvi entuzijasti, da se priključe nakon čega je otvorena i prva izložba solarografskih radova tokom Festivala nauke 2014. Tada je veliki broj posetilaca imao priliku da se upozna sa ovom jedinstvenom metodom, što je je rezultiralo da danas imamo više od sto solarografskih fotoaparata/limenki koje trenutno snimaju Sunce na raznim lokacijama u Srbiji.