Aferim

Kafe-bioskop, besplatno na Cinemali

Jedini besplatni kafe-bioskop u Beogradu, Cinemala, tokom februara spremio je veoma zanimljiv program, koji po pravilu uključuje filmove nagrađivane na važnim festivalima.

Tokom februara Cinemala će ugostiti ostvarenja Aferim, Virgin Mountain, The Brand New Testament, kao i Veče kratkog filma.

Program se odvija svakog utorka od 19 sati, a prvi na redu je film reditelja Radu Jure, “Aferim”, koji se emituje 2. februara.

Dobitnik je nagrade za režiju na Berlinskom filmskom festivalu 2015.godine i prikazan je na nedavno završenom Festivalu autorskog filma. Radnja je smeštena u Rumuniji, u tridesete godine prošlog veka, a prati glavnog junaka, koji juri Roma optuženog za seks sa ženom svog gospodara.

U susret predstojećem FEST-u, Cinemala pravi i kratki osvrt na prošlogodišnju selekciju.

Stoga se 9. februara prikazuje islandska drama „Virgin Mountain”. Ova drama je delo nagrađivanog islandskog reditelja Dagura Karija. Glumac Gunnar Jónsson je višenagrađivan za ulogu Fusija, glavnog lika u filmu koji ima 40 godina, a još nije skupio hrabrosti da uđe u svet odraslih.

Za 16. februar je planiran film Katrin Denev The Brand New Testament, u režiji Jaco Van Dormael-a.

Ovo je film koji nema koga nije zabavio, a nekima je i zasmetao pošto se “igra”0 se sa religijom. Naime, u njemu Bog živi i stanuje u Briselu. I to u običnom trosobnom stanu. Međutim, stvari dobijaju neočekivani zaokret kad mu se desetogodišnja ćerka umeša u posao.

Za sam kraj februara, tačnije 28., planirano je Veče kratkog filma. Sve projekcije su u KC Peron u Savamali, a ulaz na sve večeri je slobodan.