Bo Mak JA SAM OK 02 e1410250201186

Ja sam O.K.

Izložba interaktivnih slika „Ja sam O.K.“ Bogdana Bo Mak Maksimovića, inspirisana problemom opsesivno kompulzivnog ponašanja, biće otvorena 9. septembra u 19 časova u galeriji Doma kulture „Studentski grad“ u Beogradu.

Novi umetnički koncept Bogdana Maksimovića uvodi nas u svet opsesivno kompulzivnog ponašanja u kome se unutrašnji konflikti i strahovi pojedinca, rešavaju nizom krajnje iracionalnih rituala koji im pružaju olakšanje.

Ako poznajete osobu opterećenu stalnim pranjem ruku i brigom o higijeni, brojanjem stepenica ili ploča na trotoaru, sabiranjem brojeva na registarskim tablicama, ili pak redovnim proverama jesu li zaključali ulazna vrata pre čega nikako nisu u stanju da zaspe, onda možda poznajete osobu koja pati od opsesivno kompulzivnog ponašanja. Imate li vi neki sličan ritual?

Baveći se ritualima koji pojedincima pomažu da se oslobode iracionalnih strahova koji im otežavaju normalno vođenje života, umetnik će pokušati da introspekcijom i otkrivanjem sopstvenih strahova i rituala navede pojedince da otkriju da li i sami u određenoj meri pate od opsesivno kompulzivnog ponašanja i suoče se sa njegovim uzrocima.

„Osobe sa opsesivno kompulzivnim poremećajem opterećene su higijenom, stalni pranjem ruku od straha od zaraza, neprestanom potrebom da sabiraju brojeve na registarskim tablicama ili da prate kocke na trotoaru i zastanu ili promene nogu kod nekog za njih magičnog broja.  Kod jednog broja pojedinaca opsesivno kompulzivno ponašanje može da se manifestuje i ozbiljnijim strahovima od nasilja, brige za zdravlje dece, opterećenosti njihovom bezbednošću, što umnogome može da utiče na kvalitet njihovog života“, objašnjava autor.

 Inspirisan problemom čije manifestacije poput većine ljudi može da pronađe i u sopstvenom ponašanju, Bogdan Maksimović je došao na ideju da realizuje izložbu koja će se uhvatiti u koštac sa ovim fenomenom i ukazati na njegovu sveprisutnost, koja osobama kod kojih je ovakvo ponašanje u većoj meri prisutno, otežava normalno vođenje života.

„Kako i sam imam nekoliko rituala koji bi se mogli svrstati u opsesivno kompulzivna ponašanja, odlučio sam da ih otkrijem i ovaj put, umesto oni mene, ja njih zarobim na platnu i na taj način se suočim s njima. S druge strane, time želim i posetioce da motivišem da se i oni suoče sa svojim ritualima i strahovima i pokušaju da se izbore sa njima, zarad kvalitetnijeg života oslobođenog bezrazložnih strahova“, naglašava autor.

Ideju da izađe iz okvira pasivnog umetničkog dela kako bi aktivnije uključio publiku, Bogdan je realizovao slikajući na platnima koje je potom zavijene u rolne smestio unutar pokretnih mehanizama, tako da njegovi strahovi budu skriveni od publike do trenutka kada ona sama ne poželi da ih otkrije, suoči se sa njima, a potom ih vrati u zaborav svesna činjenice da su oni neosnovani.

Izložba će trajati od 9. do 18. septembra i biće otvorena za sve Beograđane koji žele i sami da provere da li su „O.K.“.