ISZ 4100
Dodela nagrade Tanja Petrovic - Ivan Medenica

Ivanu Medenici uručena nagrada za doprinos afirmisanju kulture i umetnosti u medijima Fondacije Tanja Petrović

Nagrada za izuzetan doprinos afirmisanju kulture i umetnosti u medijima, koju dodeljuje Fondacija Tanja Petrović, ovogodišnjem dobitniku Ivanu Medenici svečano je uručena danas u Jugoslovenskoj kinoteci. Medenici je nagradu uručio prošlogodišnji dobitnik ovog priznanja Petar Peca Popović.

Ivan Medenica svojim radom dokazuje da hrabrost i spremnost na rizik pomeraju umetnost, kulturu i čitavo društvo ka savremenosti. On je primer da iza intelektualne nezavisnosti stoje samo veliko znanje i ogroman rad. Redovni profesor istorije svetskog pozorišta i drame na Fakultetu dramskih umetnosti i šef katedre za teoriju i istoriju, Ivan Medenica je i jedan od evropskih i svetskih autoriteta u svojoj struci, zahvaljujući kom su kultura i umetnost u medijima prisutne na redak i dragocen način.

“Ova nagrada mi posebno znači i zbog onoga što je njen predmet, a to je afirmacija kulture u medijima, kao i zbog uspomene na delo Tanje Petrović, koja je ceo život posvetila promociji kulture. Veoma sam srećan da postoji fondacija koji ovaj legat čuva i godinama stvara jedan prestižni klub ljudi od integriteta, kojem sam imao čast da se ove godine i sam pridružim.
Pretpostavljam da je meni nagrada dodeljena pre svega zbog mog kritičkog rada, i to mi mnogo znači, jer bez kritičkog promišljanja kulture nema njenog razvoja. A i kritičko mišljenje u društvu generalno nam je neophodno, pogotovo u vremenima u kojima su u kulturi i medijima prisutni različiti oblici autocenzure”, izjavio je na primajući nagradu Ivan Medenica.
Ove godine Fondacija Tanja Petrović prvi put je dodelila i Specijalnu plaketu za entuzijazam kojom želi da skrene pažnju na mlade ljude koji rade van velikih gradskih središta, gde kultura zavisi od ljubavi i svesnosti pojedinaca. Prvi dobitnik ove plakete je Omladinski klub Ančiki – OKAn, iz Leskovca – grupa mladih leskovačkih entuzijasta koja je napravila “Malu besplatnu” biblioteku, sa čak pet hiljada prikupljenih knjiga. Uz ovaj nesvakidašnji poduhvat, tokom 5 godina organizovali su različite tribine, pesničke i književne večeri, izložbe, kao i mnoge druge sadržaje namenjene sugrađanima, doprinoseći time razvoju samog društva, maštajući o svom prostoru u kome će nesmetano moći da izražavanju svoju kreativnost u punom obimu.

Fondacija je osnovana u znak sećanja na prerano preminulu Tanju Petrović koja je kao novinar, urednik i autor u redakcijama kulture, izdavačkim kućama i kao gradski sekretar za kulturu, svoj profesionalni život posvetila ovoj oblasti i njenom medijskom promovisanju. Dosadašnji laureati su novinar, filmski i književni kritičar Milan Vlajčić, kultni radijski autor Žikica Simić, urednica i autorka emisije “Trezor” Bojana Andrić i novinar, rok kritičar i publicista Petar Peca Popović. Odluke je doneo Upravni odbor Fondacije Tanja Petrović: Antonela Riha, Vojka Pajkić, Katarina Španić Ostojić, Olivera Milošević, Srdan Golubović i Tamara Pupovac.