Screen Shot 2015 07 06 at 15.35.51

Ivanjdanski venčići

Izložba fotografija “Ivanjdanski venčići”, čiji autor je Rajko Karišić biće otvorena večeras, 6. jula od 20h. Izložba traje do 17. jula u Kući Đure Jakšića.

Ivanjdan je hrišćanski praznik kojim se obeležava rođenje Sv. Jovana Preteče 7. jula po gregorijanskom kalendaru. Običaj je da se na ovaj dan plete “Ivanjski venac” (cveće lekovitog bilja) koji se stavlja na vrata kuće i tu ostaje godinu dana kao blagoslov toj kući.

Ivanjdanski venčići na fotografijama Rajka Karišića podsećaju publiku na tradiciju i običaje i odaju jednu posebnu atmosferu praznika i topline porodičnog doma. Čini se kao da je umetnik kroz jedan kolektivni praznik i običaj uspeo da zabeleži i jedan intiman trenutak u prikazu svake kuće na kojoj je postavljen venčić. Njegovi «Ivanjdanski venčići» otkrivaju nam i bogatu ahitektonsku raskoš starinskih porodičnih kuća. Kroz tradiciju i arhitektonsku dinamiku ovi «Ivanjdanski venčići» dobijaju jednu novu dimenziju transponovanu u tople zabeleške veštog fotografa čijim delanjem su ovakvi momenti kolektivnog i intimnog trenutka otrgnuti od zaborava.

LookerWeekly magazin Oktobarski salon 2022 baner

[su_box title=”Rajko Karišić” box_color=”#b8de61″ title_color=”#000000″]Rajko Karišić, rođen 1952. godine u Bačkom dobrom polju. Diplomirao na Mašinskom fakultetu. Fotografijom se bavi još od studentskih dana. Do sada izlagao na preko 50 samostalinih izložbi i učestvovao na preko 50 likovnih kolonija kao umetnički fotograf i slikar. Član je UPIDIV-a (Udruženje primenjenih i likovnih umetnika i dizajnera Vojvodine), ULUV-a (Udruženje likovnih umetnika Vrbasa), ULUPUDS-a (Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije) i UNS-a (Udruženje novinara Srbije). Kao samostalni autor izdao 75 fotomonografija i 19 minimonografija posvećenih našim najpoznatijim crkvama i manastirima. Dobitnik je više desetina nagrada i priznanja. Živi i stvara u Beogradu. Na izloženim fotografijama tema su Ivanjdanski venčići.[/su_box]