3

Fotografije Mine Šarenac i Olje Marković

U četvrtak 21. aprila u 20 časova, O3one predstavlja izložbu fotografija Mine Šarenac i Olje Marković  pod nazivom EMBRIONIKA, u okviru festivala Belgrade Photo Month, uz podršku projekta za promociju mladih talenata #InspirishiMe.  Izložbu u O3one galeriji možete pogledati do 4. maja.

Simbolično nazvana „Embrionika”, ova izložba se temom: Telo u vodi = Embrion, odnosno ukazuje na ženu kao nosioca života. Fotografije u sebi sadrže elemente veštačkih materijala, blago odišu SF atmosferom i odaju utisak da su žene uspavane. Koliko dugo spavaju? Možda spavaju vekovima, dok istovremeno nose u sebi neki novi život koji će nastati kad se probude…

Lučni kadar kompozicije asocira na prikazivanje Bogorodice (na vitražima i u nišama) i u prenesenom značenju simboliše začeće. Materijali korišćeni u formiranju kompozicije su veštački, neki su korišćeni gotovi, dok je ostatak osmišljen i napravljen od strane autorke fotografija i Olje Marković, koautora izložbe, koja je učestvovala u stvaranju kreativnog koncepta i u idejnom rešenju same izložbe, kao i produkciji i kao tehnička podrška oko postavke kadra.

Mina Šarenac, autor. Rođena je 1986. godine u Beogradu. Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2011. na smeru fotografija, klasa profesora Branimira Karanovića. Izlagala je na više izložbi u zemlji i inostranstvu. Bavi se umetničkom i modnom fotografijom, kao i kratkom video formom. Ovo joj je druga samostalna izložba.

Olja Marković, koautor. Rođena je 1985. godine u Beogradu. Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2011. i završila je master na Fakultetu političkih nauka, gde je trenutno na doktorskim studijama na odseku studije kulture. Radila je na dosta projekata iz oblasti scenskog kostima i mode. Bavi se kostimom, vizuelnim umetnostima i teorijom kulture.