Forum predstava Je l’ jasno?!

U subotu, 14. februara u Kulturnom Centru Čukarica od 12h odigraće se Forum predstava Je l’ jasno?!. Ova predstava nastala je као kolaž istinitih priča kojih su glumci, odnosno deca bez roditeljskog staranja iz doma Drinka Pavlović, bili učesnici ili svedoci.

Kroz pet scena, koje prate životne situacije glavnog junaka, opisuju se problemi sa kojima se veliki broj mladih ljudi susreće u školi, porodici i vršnjačkoj grupi.

Predstava se realizuje u okviru projekta Zameni mesto – forum predstava dece bez roditeljskog staranja, koji sprovodi Centar za pozitivan razvoj dece i omladine, uz finansijsku podršku Sekretarijata za socijalnu zaštitu grada Beograda. Inače čitav projekat se sastoji iz serije forum radionica koje su radjene sa decom bez roditeljskog staranja koja se nalaze na domskom smeštaju u Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine – dom Drinka Pavlović. Plan je da se u okviru pozorišne turneje, predstava izvede pet puta, od kojih je izvodjenje 14. februara otvoreno za javnost.

Predstava je namenjena učenicima starijih razreda osnovnih škola koji imaju priliku da kroz uključivanje u samo izvodjenje scena, razmene iskustva sa svojim vršnjacima i pomognu im da zajednički osmisle i moguće rešenje problema.

Inace Centar za pozitivan razvoj dece i omladine je organizacija civilnog društva, osnovana 2011. godine, sa ciljem da kroz planske, organizovane i strukturirane programe, doprinese stvaranju bezbednijeg i zdravijeg okruženja za decu i omladinu i promoviše njihov pozitivan razvoj, prosocijalna ponašanja i zdrave stilove života.

Jedan od programa organizacije, namenjen je deci bez roditeljskog staranja koja se nalaze na domskom smeštaju u Centru za zaštitu odojčadi, dece omladine – Beograd (dom Drinka Pavlović, dom Jovan Jovanović Zmaj, dom Moša Pijade i prihvatilište za urgentnu zaštitu zlostavljane dece), jeste Razvojno-preventivni centar. U okviru ovog programa organizuju se na nedeljnom nivou, sa pet odvojenih grupa dece, dramske, kreativne, razvojne i edukativne radionice. I do sada je u okviru programa održano preko 200 radionica, a postavljene su i izvedene dve predstave.